Pretraga
Close this search box.

U planu je izgradnja fiskulturne sale u ovoj školi u Zemunu

OD 202 osnovne škole u prestonici, 18 nema fiskulturnu salu, a od 87 srednjih škola u 18 ne postoji opremljen prostor namenjen nastavi fizičkog vaspitanja, podaci su Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu. Novcem iz gradske kase se finansira plaćanje zakupa prostora u sportskim centrima i drugim objektima, kako bi se redovna nastava odvijala neometano.

Kako navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, kontinuirano se radi na proširenju kapaciteta, kada je u pitanju održavanje nastave fizičkog vaspitanja.

– Tako je u prethodnih pet godina, za potrebe škola u glavnom gradu, izgrađeno osam fiskulturnih sala – kažu nadležni.

– U planu je izgradnja četiri fiskulturne sale i to u OŠ „Duško Radović“ na opštini Čukarica, OŠ „Bora Lazić“ u Mladenovcu, OŠ „Gavrilo Princip“ u Zemunu i Gimnazija „Patrijarh Pavle“ u Rakovici. Razlog što pojedine škole nemaju fiskulturnu salu je nepostojanje prostorne mogućnosti za izgradnju iste.

U školama koje nemaju salu, časovi fiskulture se drže u učionicima ili napolju kad je lepo vreme, kao i u iznajmljenim salama u sportskim centrima, bazenima, balon salama ili u susednim školama koje imaju salu za fizičko, za koje zakupninu plaća Grad.

NOVE SALE

U Zemunskoj gimnaziji i srednjoj ekonomskoj školi „Nada Dimić“  fiskulturne sale potpuno renovirane.

Savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta uputio je inicijativu Ministarstvu prosvete i Nacionalnom prosvetnom savetu za uvođenje više časova fizičkog vapitanja nedeljno i uključivanje profesora fizičkog u nastavu fiskulture u nižim razredima. Oni se, takođe, zalažu i da učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole imaju u rasporedu svakog dana čas fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, a srednjoškolci tri puta nedeljno.

Tagovi:

Pročitajte još: