Претрага
Close this search box.

U svečanoj sali Skupštine GO Zemun obeležena godišnjica progona

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Kulturno umjetničko društvo ”Petrova gora – Kordun” Beograd je u svečanoj sali Skupštine Gradske opštine Zemun 28. septembra velikim koncertom 16 pevačkih grupa iz svih gradova Srbije obeležilo tužnu 29. godišnjicu progona Srba iz Krajine i Hrvatske.

Događaju su prisustvovali članovi Veća Gradske opštine Zemun Sonja Čolović i Momir Zec, predsednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta i predstavnici Komesarijata.

Pozdravljajući učesnike i goste Stevo Bekić, predsednik KUD- a ”Petrova gora – Kordun” istakao je značaj očuvanja izvorne pevačke tradicije i običaja iz zavičaja, Dalmacije, Like, Korduna, Banije.

Kroz bogat i raznovrsan muzički program, u kome su nastupili, pored KUD- a ”Petrova gora- Kordun” kao domaćin obeležavanja, i zdravičar Dragiša Simić i guslar dr Nikola Đapić, pevačke grupe iz Inđije, Ranilovića, Šapca, Kragujevca, Kljajićeva, Ivanjice, Bačkog Jarka i Beograda, vodio je etnomuzikolog prof. dr Dimitrije Golemović.

Tradicija i duh naroda iz Krajine i Hrvatske i posle gotovo tri decenije od progona najbolje su sačuvani u krajiškoj pesmi, nošnji i hrani, te je obaveza da se pronose kroz generacije koje se u zavičaju više ne rađaju, da ga pamte i nose uvek u srcu.

Tagovi:

Pročitajte još: