U umetničkoj galeriji u Zemunu održaće se izložba „Svetlopisi Jugoslava Ocokoljića“

U Umetničkoj galeriji ”Stara kapetanija” od 17. do 28. maja održaće se izložba ”Svetlopisi Jugoslava Ocokoljića” koja će predstaviti 15 ostvarenja rađenih u tehnici akrila i ulja ovog beogradskog slikara, ikonopisca, konzervatora i restauratora.

Izložba je podsećanje na ovog autentičnog stvaraoca koji je preminuo 2019.godine.

Izlagao je samostalno na oko 60 izložbi i dobitnik više značajnih nagrada iz oblasti ikonopisa i portreta.

Autor je knjiga: Starozavetni obrazi sa tumačenjima (2016), Posne slikarske tehnike – dopunjene metode ikonopisanja (2009) i Ikona, pisanje, čitanje i sozercanje sa teologijom ikone (2004).

Delo umetnika koje će biti predstavljeno zemunskoj publici bazirano je na proučavanju tradicionalnog pravoslavnog ikonopisa i srednjovekovne religiozne umetnosti. Ocokoljić je inspiraciju nalazio i u renesansnoj umetnosti, ali i na temeljima umetničke grupe ”Mediala”, kao i iskustvima savremene umetnosti.

 

 

Na izložbi će moći da se vide motivi Bogorodice sa Hristom , Skidanja sa krsta, likovi anđela, čuda svetitelja Jeremije, autoportreti samog autora, svetovne predstave devojaka…

Slikarski postupak Jugoslava Ocokoljića ide do finih lazurnih poteza koji doprinose atmosferi i razlaganja boja u valere, ali isto tako primetan je jasan crtež i linija konture u figurativnoj formi.

Na svečanom otvaranju izložbe 17. maja u 19 časova u muzičkom delu programa će nastupiti akademska umetnica Hana Stefanović na violini i autor izložbe, istoričar umetnosti Branka Milutinović.

Tagovi:

Pročitajte još: