U Zemunu otvorena nova zgrada Arhiva Republičkog geodetskog zavoda

U Zemun polju danas je svečano obeležena 185-godišnjica geodetske delatnosti u Srbiji i tom prilikom otvorena nova zgrada Arhiva Republičkog geodetskog zavoda.

Direktor RGZ Borko Drašković istakao je da će novom zgradom trajno biti rešeno pitanje čuvanja dokumenata građana, uz digitalizaciju, koja će omogućiti da svi podaci potrebni građanima i privredi budu dostupni na jedan klik na mobilnom telefonu.

Drašković je, podsetivši na to da RGZ ujedno obeležava i 30 godina rada u današnjem formatu, rekao da je ta institucija reformom značajno unapredila svoj rad, pri čemu godišnje prima 150 miliona zahteva, da u njoj radi više od 3.000 ljudi, među kojima je više od 600 inženjera.

Prvi podaci o opisivanju i merenju zemljišta u Srbiji datiraju još iz perioda srpske srednjovekovne države, a 1837. se smatra za godinu početka razvoja profesionalne geodetske delatnosti jer je srpski knjaz Miloš Obrenović, na Spasovskoj narodnoj skupštini 28. maja 1837. godine u Kragujevcu, pokrenuo pitanje premera i klasiranja zemljišta.

Knjaz je tom prilikom održao „Slovo“ i u tački 3 naredio da zemlju treba motkom premeriti radi pravilnijeg razreza danka seljacima. Prvi premer izvršen je 1837. godine na prostoru Savamale zbog preseljenja dvora knjaza Miloša iz Kragujevca.

Pitanje katastarskog premera i osnivanja katastra u Srbiji pokrenuo je Milan Andonović, koji je osnovao Zemljomersku školu u kojoj je za kratko vreme postojanja (1890-1895) odšolovan veliki broj savremeno obučenih zemljomera.

Sadašnji Republički geodetski zavod nastao je 1992. godine spajanjem gradskih uprava za katastar.

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović koji je prisustvovao otvaranju rekao je da je malo državnih institucija koje mogu da se pohvale toliko dugim trajanjem, dodavši da su naši preci, kada su osnivali državu i uvodili je u novo doba, znali da ne mogu bez geodetske delatnosti.

On je istakao i da je poslednjih godina, u jeku najvećeg investicionog talasa u izgradnju infrastrukture, Republički geodetski zavod važan partner i Vladi i projektantima i izvođačima radova.

– Očekuju nas veliki projekti koji će izmeniti lice Srbije, a koji neće moći da budu završeni bez vaše stručne podrške – poručio je ministar, uz napomenu da je Vlada omogućila RGZ-u da zaposli dodatnih 650 radnika kako bi se ubrzao rad službi i nastavila reforma, preneo je sajt Vlade.

Tagovi:

Pročitajte još: