U Zemunu postavljen zajednički frižider za gladne

U Srbiji je postavljen „zajednički frižider” za gladne, drugi po redu, sa ciljem da se smanji bacanje hrane i pomogne onima kojima je to najpotrebnije.

Frižider je postavljen na teritoriji gradske opštine Zemun, tačnije na ulazu u Zemunski park.

Koosnivač projekta „Zajednički frižider” Tamara Stojković rekla je za Tanjug da ispred Crvenog Krsta Zemun stoji Zajednički frižider kako bi se smanjilo bacanje hrane i pružila pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

„Prvi ovakav frižider i projekat organizacije ‘Zajednička promena’ je postavljen na Dorćolu, na adresi Studentski trg 18, pre više od godinu dana. Građani u Zajednički frižider mogu da ostave fabrički upakovanu i hermetički zatvorenu hranu u važećem roku trajanja, bezalkoholna pića, osnovne životne namirnice poput brašna, ulja, šećera, kao i sveže voće i povrće, dok oni sugrađani kojima je hrana potrebna iz frižidera mogu uzeti neke od namirnica”, rekla je Stojkovićeva.

Prema njenim rečima, ono što ovu ideju čini posebnom jeste to što smanjuje otpad hrane, ali ima i humanitarnu komponentu koja iskazuje želju da se pomogne onima kojima hrana često nije dostupna.

Istovremeno, ona je pozvala sve koji mogu da se pridruže da prošetaju do frižidera, doniraju višak namirnica i podrže ovaj projekat i svoje sugrađane.

„Prostor za frižider je ustupio Crveni krst Zemun i nalazi se na adresi Gradski park 2, na ulazu u Zemunski park, a redovno ga dopunjuje Banka Hrane Beograd. Inicijativa je dobila podršku velikog broja organizacija i pojedinaca i puno je onih koji su zainteresovani za njen dalji razvoj”, rekla je Stojkovićeva.

Dodaje da pored neophodnog održavanja Zajedničkih frižidera u planu je i širenje projekta u svaku opštinu u Beogradu, od kojih će prva biti Rakovica.

„Pozivamo građane da se priključe i pomognu da i drugi Zajednički frižider u Srbiji bude fantastičan uspeh kao i prethodni, koji je tokom prošle godine pružio hiljade obroka najugroženijim građanima”, rekla je Stojkovićeva.

Tagovi:

Pročitajte još: