U Zemunu samostalna izložba Tatjane Trajković „Obale“

U umetničkoj galeriji „Stara kapetanija“ u Zemunu, u sredu, 30.avgusta u 20 časova, biće otvorena izložba digitalne grafike „Obale“ Tatjane Trajković.

Prema rečima ove beogradske umetnice, njena inspirija su: voda, brzina reke, mudrost mora i sigurnost jezera. -Priroda je uvek moja polazna tačka, ona je sirova, iskrena i nenametljiva – kaže Trajkovićeva.

– Verujem u savršenstvo svega što je prirodno. Obale su me privukle svojom raznolikošću, mirom i autentičnošću.

O predstojećoj izložbi, likovni kritičar Maja Živanović, piše:

– Doticanja, susreti i prožimanja vode i zemlje, preneseni su u mikro prostore – kamenja, vode, peska, zemlje, zelenila, nebeskog plavetnila i vegetacije. Grafikama je prethodio studiozan proces kombinovanja različitih likovnih tehnika: monotipije, kolaža, akvarela, suvog pastela i tuša, ponekad objedinjenih i na ručno pravljenim papirima (što je takođe spona sa naturalnim). U ciklusu koji je na granici realnog i apstraktnog i sublimiše životnu radost, crtež je važan element. Kombinujući beline i linije, Tatajana ostvaruje zanimljiva kompoziciona rešenja – naizgled sučeljenih površina, koloritski skladnih a akcentovanih zelenih i žutih tonova. Svaka grafika je istovremeno utočište u kome živi nostalgija Tatjane Trajković za predelima i prizorima (doživljenim i snevanim) ali i savremena interpretacija varijacija na temu pejzaža i neraskidive spone čoveka i prirode.

Tagovi:

Pročitajte još: