Pretraga
Close this search box.

UGOVORI O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI NA TERITORIJI OPŠTINE ZEMUN AKTUELNI I OVE GODINE

Ministarstvo rudarstva i energetike obezbedilo je u okviru projekta ”Čista energija i energetska efikasnost” 253 miliona dinara za sufinansiranje programa sanacije u domaćinstvima.

Tim povodom, ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je 17. maja, u Skupštini grada Beograda, ugovore gradskim opštinama koje su dobile sredstva Ministarstva u ovogodišnjem programu energetske sanacije u domaćinstvima, među kojima je i Gradska opština Zemun.

Ukupna podsticajna sredstva za realizaciju ovog Programa u Zemunu iznose 30 miliona dinara. Ministarstvo se ovim Ugovorom obavezalo da obezbedi iznos sredstava podsticaja od 15 miliona dinara, dok će drugu polovinu sredstava u sufinansiranju ovog Programa obezbediti Opština Zemun.

Ministarka je ukazala da se radovi na energetskoj sanaciji domaćinstava veoma brzo izvode, tri do pet meseci od njihovog početka, i da se u zavisnosti od mera mogu ostvariti uštede energije između 30 i 50 odsto kroz zamenu stolarije, fasade, izolacije, neefikasnih kotlova i uz postavljanje solarnih kolektora i panela.

Građani za izvođenje ovih radova mogu da dobiju od 50 do 65 odsto vrednosti investicije, dok Ministarstvo već od juna očekuje raspisivanje prvih javnih poziva za građane.

Primaoci socijalne pomoći, dečijeg dodatka i drugih socijalnih davanja, odnosno energetski ugroženi kupci, prvi put će u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja u energetsku sanaciju domaćinstava.

Kroz sufinansiranje mera energetske sanacije Gradska opština Zemun pomaže građanima da unaprede energetsku efikasnost svojih domova, ali utiče i na poboljšanje kvaliteta vazduha

Tagovi:

Pročitajte još: