UGROŽAVAJU TUĐE ŽIVOTE U ZEMUNU DA BI SE OBOGATILI: Evo kako i zašto nestaju delovi brze pruge

Krađa kontaktnih delova brze pruge po svemu sudeći postala je unosni posao za lopove koji ne mare za ugrožavanje ni svog, a kamoli tuđeg života. Tako je u proteklih godinu i po dana na elektrificiranim srpskim prugama ukradeno preko 250 čvrstih tačaka kontaktne mreže.

Najnovija krađa dogodila se u subotu, 8. oktobra, kada su ukradene četiri čvrste tačke na deonici brze pruge između Zemuna i Batajnice, po dve na levom i desnom koloseku. Zbog toga je na ovom delu brze pruge bila uvedena lagana vožnja od 20 kilometara na sat, što je prouzrokovalo kašnjenje putničkih vozova i poremećaj u organizaciji železničkog saobraćaja u beogradskom železničkom čvoru.

Stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije“ su sanirale kontaktnu mrežu, zamenile ukradene delove i osposobili je za redovan saobraćaj u nedelju, 9. oktobra u ranim jutarnjim satima.

Međutim, već posle dve noći ukradene su čvrste tačke i na sva četiri koloseka deonice brze pruge između Stare Pazove i Nove Pazove, zbog čega su ponovo morale da budu uvedene lagane vožnje.

Obzirom na to da je reč o visokom naponu od 25.000 volti iz „Infrastrukture železnica Srbije“ upozorili su da je svako nepropisno i neovlašćeno kretanje u zoni pruge i u blizini kontaktne mreže zabranjeno i opasno po život. Ipak, to nije sprečilo lopove da u više navrata izvrše krađe.

Kako za „Blic“ objašnjava diplomirani inženjer elektrotehnike Dragan Đurić, krađa delova kontaktne mreže je izuzetno opasna, te ne može biti izvedena bez posebne opreme.

 

– Opasnost od dodira sa provodnicima je velika, tako da su morali imati u najmanju ruku izolacione rukavice i čizme – kaže Đurić.

Zbog težine predmeta koji se krade, moglo bi se pretpostaviti da ovakvu krađu ne može izvesti jedan čovek sam, kao i da mora imati određeno znanje na koji način da učini ovo delo, a da ne strada od strujnog udara, a naposletku i kako da ukradeno proda.

Koliko je sve vredno rizika, govori činjenica da za jednu čvrstu tačku lopovi na crnom tržištu mogu dobiti preko 50.000 dinara.

Tagovi:

Pročitajte još: