Ukinuta presuda za ubistvo vlasnika menjačnice u Zemunu

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je na pet godina zatvora bio osuđen Kolašinac Nikola Bulatović (45), zvani Pidža, za pomaganje u ubistvu Zvonka Pilčevića (37), vlasnika jedne menjačnice „Zvonce“ u Zemunu u avgustu 2009. godine u srpskoj prestonici.

Ovom odlukom usvojene su žalbe i tužilaštva i odbrane, pa je ukinuta prvostepena presuda i naloženo da se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu.

Bulatoviću je produžen pritvor do dalje odluke Višeg suda.

On se optužnicom tereti za ubistvo u saizvršilaštvu jer je zajedno sa Goranom Relićem (prema kome je postupak razdvojen i veruje se da je mrtav) na smrt pretukao Pilčevića, ali ga je Viši sud, koji nije vezan kvalifikacijom krivičnog dela iz optužnice, prilikom izricanja ukinute presude osudio za lakše krivično delo – ubistvo u pomaganju.

Međutim, po nalaženju Apelacionog suda, “prvostepena presuda sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka s obzirom na to da je izreka prvostepene presude nerazumljiva, te protivrečna razlozima presude, a o odlučnim činjenicama u obrazloženju nisu dati jasni i argumentovani razlozi”, navodi se u odluci kojom je naloženo da se suđenje ponovi.

U ovom postupku, optužen je i Zemunac Goran Relić Trta (50), koji je 2019. godine, kako su preneli mediji, ubijen u Južnoafričkoj Republici, gde je bio godinama u bekstvu, pa mu je suđeno u odsustvu.

Sud međutim nije dobio zvaničnu potvrdu o njegovoj smrti, pa je postupak u odnosu na njega razdvojio.

Bulatović je u bekstvu bio više od devet godina od počinjenog zločina, ali je uhašen pre tačno tri godine, 27. marta 2018. po srpskoj poternici u Kolašinu, u Crnog Gori, i izručen je Beogradu.

Prema optužnici, Bulatović je u noći između 15. i 16. avgusta 2009. godine, u Zemunu, s Relićem na smrt pretukao Pilčevića, udarajući ga po glavi i telu.

Pilčević je od posledica povreda preminuo, nakon čega su osumnjičeni njegovo telo ubacili u automobil, dovezli ga u Svetotrojičinu ulicu u Zemunu i izbacili na trotoar, preneli su ranije mediji.

Relić je jedan u nizu pripadnika srpskog podzemlja koji je, bežeći od pravde, likvidiran u Južnoafričkoj Republici.

Pre njega, u toj zemlji ubijeni su i Milan Miki Đuričić u aprilu 2018. godine, Darko Kulić u julu 2018, Đorđe Mihaljević u septembru 2018, Jugoslav Smiljkić u martu 2019. i Ivan Đorđević u aprilu 2019. godine.

Nova

Tagovi:

Pročitajte još: