Ulica posvađala Zemunce: Svako je zove po svom ćefu, šaraju i pišu parole, u zapećku ostala romatična legenda

Nekada se zvala Jakuba Kuburovića, a nosila je i misteriozni naziv „Prilaz“

Jednu ulicu u Zemunu, koja danas nosi ime austrougarskog novinara i publiciste jevrejskog porekla Teodora Hercla, Zemunci i dalje zovu Jakuba Kuburovića, a za neke je to Prilaz. Ulica u Zemunu koja spaja Tošin bunar i Prvomajsku takoreći ima tri imena, mada najnovije nije i najpopularnije među žiteljima. Razgovarali smo sa Zemuncima i pitali ih kako nazivaju ulicu Teodora Hercla. Većina i dalje nije usvojila novo ime, a zapanjilo nas je i da neki žitelji ni ne znaju da se ona danas tako zove.

Mnogi i protestuju protiv promene naziva pa preko novih pločica, sa imenom Teodora Hercla, prelepljuju plakate sa natpisom Jakuba Kuburovića.

Pažnja: Udvarači prilaze!

Nekada se zvala Jakuba Kuburovića, a nosila je i misteriozni naziv „Prilaz“. Iako niko ne može tačno da nam kaže poreklo tog imena, stari Zemunci pretpostavljaju da je davnih dana tu živela prelepa devojka kojoj su se svakodnevno udvarali mladići i prosili je.

Momci koji su došli da okušaju sreću i osvoje damu prilazili su dvorištu i čekali svoj red. Otuda ime Prilaz – prilaz njenoj kući.

Čak je nek vreme na ulazu u ovu ulicu pisalo „Marina Prilaz“ umesto „Ulica Prilaz“!

Tagovi:

Pročitajte još: