Ulica u Zemunu nazvana je po ocu Vuka Kostića, njegovo lice svi dobro znate

Glumac Vuk Kostić izgradio je zavidnu karijeru i brojnim ulogama u domaćim filmskim ostvarenjima, ali i skromnim i smernim ponašanjem, postao miljenik javnosti, a malo ko zna da je svoj talenat i manire nasledio od oca.

Naime, Vuk potiče iz glumačke porodice u kojoj se ljubav prema sedmoj umetnosti oduvek gajila.

Vukov otac, Mihajlo Kostić Pljaka, bio je cejeni glumac, a njegov otac, Vukov deda, Nestor Kostić Nega bio je jedan od osnivača i glumaca prvog pozorišta u Prokuplju i to pre Drugog svetskog rata.

Otac Vuka Kostića je svoju karijeru započeo davne 1957. godine u filmu „Subotom uveče“. Mnogi ga pamte kao Pavla iz „Povratka otpisanih“, ali i šefa obezbeđenja u „Sivom domu“.

Takođe je obeležio i seriju „Srećni ljudi“ ulogom veterinara u kafileriji gde su dolazili Vukašin Golubović i Neca u potrazi za izgubljenim Simom.

Poslednju ulogu odigrao je kao Milutin Nedić u seriji „Đeneral Milan Nedić“, a preminuo je 9. marta 2001. godine nakon borme sa opakom bolešću – leukemijom.

Osim Vuka, iza njega je ostala supruga Gordana i sin Nestor, koji je dobio ime po slavnom dedi.

– Brat i ja smo pored Pljake zavoleli sport i lov. Niko nije mogao da me smiri, pa me je otac odveo kod Mike Aleksića u školu glume kako bi se negde svrteo na jednom mestu i čuo nešto pametno – rekao je glumac jednom prilikom, prenosi „Kurir“ i dodao:

– Zainteresovalo me sve to, gluma, knjige… Dosta vremena sam provodio među očevim prijateljima glumcima, naročito sa Draganom Nikolićem, ali svi su mislili da ću postati neki sportista.

Otac popularnog glumca ostavio je veliki trag u domaćoj umetnosti, čemu svedoči i činjenica da su dve ulice u Beogradu nazvane po njemu: Pljakina ulica (Zemun) i Ulica Mihajla Pljake Kostića (Zvezdara).

 

 

Tagovi:

Pročitajte još: