UMESTO „ZMAJA“ POSLOVNE ZGRADE: Ruši se nekadašnja fabrika u Zemunu, zidaće se pet objekata i parking

Građevinske mašine počele su da ruše napuštenu fabriku kombajna „Zmaj“ u Zemunu, jer će ovde biti izgrađen poslovni kompleks na oko 70.000 kvadrata. Na atraktivnoj lokaciji, blizu auto-puta, aerodroma i železničke stanice, biće pet zgrada i parking, a oko parcele biće i dve nove saobraćajnice. Mada datum još uvek nije preciziran, poznato je da će se u okviru prve faze, graditi dve zgrade visoke 24 metra sa četiri sprata.

Iz fabrike „Zmaj“, izlazili su kombajni kojima se žnjelo oko 95 odsto svih žitarica u bivšoj Jugoslaviji. Zajedno sa objektima i zemljištem od 18 hektara, „Zmaj“ je privatizovan u decembru 2006. godine za milion evra, a kupac je bio konzorcijum firmi. Od tada, ovde ništa nije zaživelo, a objekti su napušteni više od deceniju, deo bez krova i vrata, zatrpani smećem, pišu „Novosti“.

Plan investitora, kompanije „Afi Zmaj Vest“ je da se na ovom mestu napravi kompleks po ugledu na „Erport siti“ u Omladinskih brigada. Kako se navodi u dokumentaciji, trenutno je razrađen urbanistički projekat za prvu fazu, koji obuhvata dve celine na 30.000 kvadrata.

– Ove dve poslovne zgrade biće izgrađene u formi slobodnostojećih objekata sa posebnom organizacionom strukturom po sistemu „šel end kor“, koji ostavlja mogućnost da se jedan komercijalni prostor proširi na čitavoj etaži, ili da se podeli na manje celine u zavisnosti od želja budućih korisnika – piše u dokumentaciji.

Još tri objekta gradiće se u okviru druge faze, dva će imati četiri, a jedan tri sprata, navode „Novosti“.

Inače, „Zmaj“ je osnovan 1927. godine, kao fabrika aero i hidroplana. Posle Drugog svetskog rata počinju da proizvode poljoprivredne mašine. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, gotovo sva žetva u SFRJ zavisla je od kombajna proizvedenih u zemunskoj industriji. Međutim, gigant je neslavno završio, kao žrtva neuspešne tranzicije.

Sve građevine iste

Svi objekti u okviru budućeg poslovnog kompleksa „Zmaj“ projektovani su na isti način, istog su oblika i likovnih karakteristika. Kako su objasnili urbanisti koji su radili na ovom projektu, ovakva forma izabrana je jer ostavlja utisak jedinstvenog vizuelnog identiteta celog prostora.

 

 

 

Tagovi:

Pročitajte još: