URAĐEN PROJEKAT CENTRA ZA SMEŠTAJ I DNEVNI BORAVAK DECE I OMLADINE OMETENE U RAZVOJU U ZEMUNU

Urbanistički zavod Beograda je izradio urbanistički projekat za potrebe izgradnje objekta Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Zemunu.

Projekat je pokrenula Gradska opština Zemun u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu, na osnovu potreba dece i omladine sa smetnjama u razvoju, i njihovih roditelja za centralizovano okupljanje i socijalno zbrinjavanje.

Budući Centar gradiće se na uglu ulica Prizrenske i Zadužbinske, površine nešto veće od dve hiljade kvadrata, kapaciteta za 90 korisnika i biće opremljen po najvišim standardima.

Novoprojektovani objekat je funkcionalno organizovan tako da bude pristupačan osobama sa invaliditetom, a sve prostorije kao i komunikacija je urađena u skladu sa važećim pravilnicima koji se odnose na standard pružanja usluga socijalne zaštite.

U prizemlju objekta predviđene su prostorije dnevnog boravka, kao i ulazni hol sa vetrobranskim delom gde se nalazi vertikalna komunikacija u vidu stepeništa i lifta koji su kao i sve funkcionalne jedinice u objektu prilagođene osobama sa posebnim potrebama i invaliditetom, sala za rekreaciju sa svlačionicom i sanitarnim blokom, ostale radne sobe, hodnici, trpezarija, distributivna kuhinja, tehničke prostorije, ambulanta i radionica za hortikulturu.

Na prvom spratu objekta takođe se nalaze prostorije dnevnog boravka sa sanitarnim blokovima, kancelarije za zaposlene, kongresna sala, horizontalna komunikacija, garderoba, i ostale radne sobe i radionice.

Zemun ima dugu tradiciju brige o deci, koja počinje sa Školom za učenike oštećenog vida koja nosi ime svog osnivača Veljka Ramadanovića, i u to vreme (1919. godina) jednog od retkih pedagoga koji su znali da rade sa slepima i gluvonemima. Uz ovu školu, u Zemunu se osniva i Škola za decu oštećenog sluha i govora ”Radivoj Popović”, koja traje skoro sedam decenija. Praktično u istom delu Zemuna nalaze se i škole ”Sava Jovanović Sirogojno”, koju pohađaju deca sa posebnim potrebama, kao i škola ”Branko Pešić” u kojoj se vaspitavaju i obrazuju deca koja sticajem životnih okolnosti nisu stigla na vreme da pođu u školu. U istoj ulici, Ulici cara Dušana nalazi se i Zadužbina kraljice Marije Karađorđević, Dečiji dom koji je podignut 1919. godine. Po osnivanju ovo je bio jedini dom za Sremsku siročad, a danas je ovo mesto za edukaciju najboljih učenika, to jest Regionalni Centar za talente.

Tradicija se sada nastavlja izgradnjom novog Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

Tagovi:

Pročitajte još: