Pretraga
Close this search box.

Ušao je u anale JU boksa NOKAUTIMA koji su se pratili bez daha: Bogoljub Kahriman-zemunski Roki

Legenda jugoslovenskog boksa, Bogoljub Kahriman i njegova životna priča nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Jedna od ikona jugoslovnskog boksa u ring je izlazio u polusrednjoj i srednjoj kategoriji (71 i 75 kg), a mečeve je najčešće završavao nokautom. Završio je zanat u fabrici satova „Insa”, a zatim Prednjačko-trenersku školu.

Boksom je počeo da se bavi sa deset godina, i to sasvim slučajno, jer je na fudbalu polomio nogu, pa je noseći štake ojačao ruke.

Prvu titulu je osvojio sa 14 godina, kada je postao omladinski šampion Srbije, trenirajući u Jedinstvu u kojem je proveo 13 godina, do 1960. godine, kada je prešao u Crvenu zvezdu.

Četiri godine kasnije boksovao je meč života, onaj koji je ušao u anale jugoslovenskog boksa. Bilo je to na Beogradskom sajmu, kad su se tu okupili gotovo svi najbolji bokseri Evrope u borbi za „Zlatnu rukavicu”. U toj odlučujućoj borbi, Kahrimanov rival je bio Vladimir Vranješević iz Pule. Bacio ga je dva puta na pod. Sva sreća da je oba puta mogao da se digne, jer je „Zlatnu rukavicu” dobijao samo onaj bokser koji je pobedio u tri runde.

Zanimljivo je i da je Kahriman tokom 70-tih godina prošlog veka bio u stručnom štabu Džordža Čuvala, kanadskog boksera srpskog porekla koji je u Medison skver gardenu boksovao protiv Kasijusa Kleja (Muhamed Ali).

Zanimljivo je i da je Klej tu borbu dobio na poene posle 12 rundi, a da je Kahriman tokom priprema uspeo da nokautira Čuvala.

„Kad sam mu bio sparing-partner poslao sam ga jedanput na pod. Bio je to blagi nokaut, ali nije se naljutio. Prihvatio je to kao opomenu. Klej je pobedio Čuvala na poene, u 12. rundi. Nije ga nokautirao kao ja. Čuvalo je meč sa Klejom objasnio: „Viši je i brži od mene. Nisam mogao da ga stignem, ali da smo se borili u telefonskoj govornici, Klej bi bio bez šansi“.

Na pitanje, kako je pobeđivao rivale, Kahriman je svojevremeno odgovorio.

„Moj pristup boksu bio je fajterski. Nikad nisam štedeo ni sebe, ni rivala. Kada sam ulazio u ring, publika je ustajala. Navikao sam ih na brže kretanje i borbe do poslednjeg daha koje su se, najčešće, završavale nokautom mog rivala“.

Bogoljub Kahriman preminuo je 28. marta 2017. godine u 80. godini života.

Tagovi:

Pročitajte još: