Pretraga
Close this search box.

Uskoro izgradnja dela pruge od Zemuna do Surčina

U sredu ili četvrtak biće potpisan ugovor o izgradnji jednog dela gradske železnice od Zemun Polja do Surčina koja će voditi do Ekspa i aerodroma Nikola Tesla, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

„Povezaćemo aerodrom sa mrežama naših pruga. To je jedan od zaključaka sastanka koji sam imao sa svojim balkanskim kolegama“, rekao je on.

On je na predstavljanju projekta Beogradskog metroa, na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, naveo da će naš glavni grad, 2030. godine, kada budu gotove prve dve linije metroa, uz izgradnju BG voza, imati blizu 80 odsto šinskog javnog saobraćaja, prenosi eKapija.

„Taj saobraćaj, osim što je visokog kapaciteta, ekološki je veoma prihvatljiv i to će uz saobraćajni dobitak biti i najveći dobitak od metroa za Beograd“, naglasio je Vesić.

Naveo je da Srbija sada ima 76 kilometara brzih pruga, od Beograda do Novog Sada i da je ove godine naša zemlja imala rekordnih pet miliona putnika na železnici i da će ih tek biti, s obzirom na to koje se pruge grade i završavaju.

Prema njegovim rečima, sledeće godine biće završena brza pruga do Subotice, a počeće gradnja brze pruge do Niša. Dodao je i da da se očekuje da do 2030. godine imamo i brzu prugu do Skoplja.

„Sa BiH će se rekonstruisati pruga do Sarajeva, Mađari će do 2026. godine završiti prugu od Budimpešte do naše granice, i radiće se na povezivanju prugama sa Bugarskom i Turskom“, rekao je Vesić.

Najavio je da će se sledeće godine ugovoriti i rekonstrukcija 1.200 kilometara regionalnih pruga.

b92

Tagovi:

Pročitajte još: