Pretraga
Close this search box.

Uskoro rekonstrukcija najstarije kuće u Zemunu! Beli medved ponovo će biti kafana

Kafana Beli medved, najstarija kuća u Beogradu, u zemunskoj Ulici Vasilija Vasilijevića uskoro će ponovo dobiti staru namenu. Naime, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda raspisao je javnu nabavku za izradu dokumentacije za projekat sanacije, rekonstrukcije i adaptacije.
Projektom je predviđena rekonstrukcija prizemnog dela sa ugostiteljskom namenom i laguma koji će imati namenu korišćenja u turističke svrhe i skladištenja. Bruto površina prostora kafane i laguma je oko 206 m2, neto površina prostora kafane je oko 46m2 a neto površina laguma je oko 106 m2.
U jednom delu prizemlja projektom je predviđeno formiranje toaleta a u drugom kuhinje i šanka. Ostatak prostorije je predviđen za smeštanje stolova i stolica za ugostiteljske potrebe.
Rekonstruisaće se u potpunosti i sistemi instalacija. Nove instalacije moraju biti projektovane u skladu sa važećom regulativom iz ovih oblasti.
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda će izraditi projekat restauracije fasada kao i arhitektonsko-konzervatorski projekat. Rok za ponošenje ponuda je 2. avgust, a više detalja pogledajte OVDE.
Inače, u literaturi se ova kuća pominje kao zgrada u kojoj je odseo Evgenije Savojski 1717. godine. Predstavlja najstariju sačuvanu kuću na prostoru Starog jezgra Zemuna. Jedina je sačuvana iz turskog perioda, pre 1717. godine.
Građena je u bondruku na nagnutom terenu dela zemunskog jezgra poznatog po nazivu Ćukovac. Dvojne je namene, na spratu su stanovi, a u prizemlju lokali. Prizemlje je otvoreno prema ulici, a na sprat se ulazi preko zidom ograđenog dvorišta. Sprat je formiran oko otvorenog trema.

U prizemlju je bila kafana Kod medveda, odnosno Beli medved sa popularnim limenim cimerom na kojem se nalazila oslikana figura medveda. Vremenom je zgrada pretrpela više prepravki, tako da je ranija kvadratna osnova izdužena dogradnjom u novom materijalu, a dobila je i jednospratni aneks na severnom delu. Ove dogradnje su već označene na planu iz 1830. godine. Raniji krovni pokrivač, šindra, zamenjen je ravnim crepom. Pod zgradom je iskopan lagum sa dva kraka dužine 10m i 14m i ozidan opekom.
– Prema Planu detaljne regulacije SJZ, Sl. list grada Beograda 34/03, predviđena je revitalizacija vraćanjem autentične namene i prezentacija kafane u okviru turističke ponude Zemuna s naglaskom na značaj najstarije kuće u Beogradu. Objekat je lociran u prostornoj kulturno-istorijskoj celini Staro jezgro Zemuna, koja je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku – navodi se u projektnoj dokumentaciji.

Ekapija

Foto: google maps

Tagovi:

Pročitajte još: