Home Kultura USKORO REŠENJE ZA PEŠIĆEV SPOMENIK U ZEMUNU: Plan odbora za podizanje spomenika...

USKORO REŠENJE ZA PEŠIĆEV SPOMENIK U ZEMUNU: Plan odbora za podizanje spomenika bivšem gradonačelniku

210
0

IDEJNO rešenje spomenika nekadašnjem gradonačelniku Branku Pešiću biće izabrano na sednici Odbora za podizanje spomenika.

Posle tri i po decenije od smrti nekadašnjeg čoveka grada, njegovo spomen-obeležje krasiće Masarikov trg u Zemunu.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji je podneo ovu inicijativu, osim po kapitalnim investicijama, Branko Pešić ostao je upamćen kao čovek velikog srca koji je izgradio neposredan odnos sa građanima.

– Ne smatram da posebno treba istaći da se niko nije setio da mu podigne spomenik i da mu tako kažemo hvala za sve što je uradio za Beograd. To je činjenica. A mnogo uglednih i umnih ljudi je vodilo ovaj grad za protekle dve decenije – rekao je Vesić.

Pešić je bio na čelu prestonice od 1964. do 1974. godine.- Svojim višedecenijskim radom i posvećenošću svom narodu zadužio je Beograd – navodi se u inicijativi.

– U vreme kada je on vodio našu prestonicu, izgrađeni su „Beograđanka“, Mostarska petlja, auto-put kroz Beograd, most Gazela, Terazijski tunel, a osnovane su i kulturne manifestacije kao što su „Fest“ i „Bitef“. Na njegov predlog Skupština Grada usvojila je plan spuštanja Beograda na reke, plan izgradnje beogradskog železničkog čvora i beogradskog metroa.

Novosti

Foto: arhiva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here