VAKCINOM PROTIV KARCINOMA U DOMU ZDRAVLJA ZEMUN

Pod sloganom ”Iskoristi priliku- Ne propusti HPV vakcinu”, u Savetovalištu za školsku decu Doma zdravlja Zemun, u periodu od 15. do 19. aprila 2024. godine (8-18 časova), održaće se nedelja otvorenih vrata, posvećena promociji vakcine Gardasil 9.

Vakcina je namenjena sprečavanju nastanka infekcija izazvanih HPV virusom, koje dovode do karcinoma grlića materice kod žena, a kod oba pola do pojave kondiloma, karcinoma spoljnih polnih organa, anusa i ždrela.

Vakcina Gardasil 9 je besplatna za decu oba pola od 9 do 19 godina, a nedelja otvorenih vrata je posebno namenjena učenicima 2006. godišta, kako bi iskoristili poslednju priliku da se vakcinišu o trošku države.

Roditelji dece uzrasta do 15 godina, koji žele da vakcinišu dete HPV vakcinom, obraćaju se izabranom pedijatru deteta u domu zdravlja, u kom su dostupne HPV vakcine. Deca sa navršenih 16 godina života i starija, mogu i sama da se jave svom izabranom lekaru u domu zdravlja.

HPV vakcina je efikasna i bezbedna, a prvi put je data 2006. godine. Od tada do danas sprovedeno je više od sto studija koje su potvrdile njenu bezbednost i efikasnost. Do sada je širom sveta dato više od 500 miliona doza vakcina i pokazalo se da je organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite stanovništva od HPV infekcije.

Tagovi:

Pročitajte još: