Vek postojanja Kriminalističko-policijskog univerziteta u Zemunu

Redak i značajan jubilej, vek postojanja institucionalnog policijskog obrazovanja u Srbiji, 8. februara 2021. godine obeležio je  Kriminalističko – policijski univerzitet u Zemunu. Duboke temelje, zasnovane na načelu da bezbednost mora počivati na obuci i znanju postavio je svetski poznati kriminolog dr Arčibald Rajs, kojeg je Srpska vlada pozvala 1914. godine da zabeleži zločine Austrougarske vojske nad narodom. Istraga je prerasla u iskreno i trajno prijateljstvo, a Rajs je postao direktor prve državne Policijske škole.

Centralna škola za za policijske izvršne službenike – kako je Policijska škola preimenovana, preseljena je u Zemun početkom 1931. godine. Posle Drugog svetskog rata postaće Škola za komandire stanica  Narodne policije, a od 1972. Viša škola za unutrašnje poslove. U Policijsku akademiju prerasla je 1993. godine. Još jednom će promeniti ime 2006. godine u Kriminalističko- policijsku akademiju, spojivši u sebi Višu školu i Policijsku akademiju.

Od 2018. godine registrovan kao Kriminalističko – policijski univerzitet i jedina je ustanova u zemlji koja se bavi obrazovanjem i usavršavanjem u oblasti kriminalističko – policijskih i bezbednosnih poslova. Organizovana je u Departmane: kriminalistike, informatike i računarstva i forenzičkog inženjerstva

Tagovi:

Pročitajte još: