Pretraga
Close this search box.

Velika zainteresovanost za kućicu zdravlja u Zemunu

Kućica zdravlja, svojevrsna mobilna ambulanta, koja je bila stacionirana od 11. do 17. septembra u naselju Altina u potpunosti je ispunila svoju misiju, a to je da ukaže na značaj preventivnih pregleda.

Gradska opština Zemun u saradnji sa Domom zdravlja Zemun je izabrala ovu lokaciju, budući da naselje Altina nema objekat primarne zdravstvene zaštite.

Broj zainteresovanih građana za preglede potvrdio je važnost inicijative Gradske opštine Zemun za izgradnju ambulante u ovom naselju.

Kućica zdravlja je omogućila da se obavi veliki broj različitih specijalističkih pregleda i da se dobiju saveti za očuvanje zdravlja ili tok lečenja.

Za nedelju dana stručni tim Doma zdravlja Zemun ukupno je obavio 4029 pregleda. Kroz mobilnu ambulantu prošlo je 1316 pacijenata. Od tog broja 1098 je dobilo potpunu dijagnostiku, a za 218 preostalih pacijenata zakazani su termini u Domu zdravlja za željene preglede.

Građani su mogli da provere vid, urade ultrazvuk abdomena, štitaste žlezde i dojke i izmere nivo šećera u krvi. Posebna pažnja bila je posvećena deci i mladima, uz psihološko savetovalište i opšti pregled. Takođe, bilo je omogućeno ginekološko, stomatološko i dijetetsko savetovanje, kao i konsultacije sa patronažnom sestrom. Pacijenti su usmeravani i na pravilno uzimanje terapije, uz internistički pregled.

Veliko interesovanje za ovakvu vrstu pregleda kroz projekat Kućica zdravlja pokazuje da su ove i slične akcije više nego dobrodošle i da ih treba praktikovati, kako bi se podigla svest građana o važnosti preventivnih pregleda, koji su prva odbrana od razvoja bolesti.

Tagovi:

Pročitajte još: