Veliki javni satovi u Zemunu

Veliki javni sat na Karađorđevom trgu, koji dočekuje sve one koji iz pravca Novog Beograda stižu u Zemun, od 16. juna u 14 časova ponovo pokazuje tačno vreme.

Sat je privremeno bio isključen zbog zamene razvodnih ormana za pametne semafore na raskrsnici koja se od Trga račva ka Ulici 22. oktobra i Glavnoj u drugom kraku.

Jedini javni časovnik u Zemunu visok je 3,75 m do podnožja i vidnog polja 600h600, vreme pokazuje na sve četiri strane. U njega je ranih osamdesetih godina prošlog veka ugrađen standardni Insin mehanizam, a sada je zamenjen matični sat istog, zemunskog proizvođača, koji ga i održava gotovo četiri decenije, otkako krasi Karađorđev trg.

Četiri manja satna mehanizma daju tačno vreme tako što ih pokreće matični sat i o ovom javnom časovniku se stara Zemunska industrija satova ”Insa”.

Inženjeri ovog preduzeća jedinstvenog u regionu juna 2020. godine zamenili su najstariji satni mehanizam na pročelju opštinskog zdanja na Magistratskom trgu broj 1, koji se nedeljno navijao.  Stari javni časovnik dobio je novi ”Insin” matični sat na struju sa sistemom automatskog podešavanja tačnog vremena, i to je, pored onog na Karađorđevom trgu, drugi javni sat u Zemunu.

Treći je poznati Sunčani sat na pročelju fasade zdanja na uglu Dubrovačke i Glavne ulice.

Zemunska industrija satova inače održava i trostrani javni časovnik koji je postavljen na početku Knez Mihajlove ulice, zatim sat na fasadi zgrade u kojoj je smeštena Ambasada Crne Gore u Beogradu, ali i veliki postavljen na okretnici autobuske linije ”16” na Karaburmi, Kliničkom centru Srbije i na zgradi JKP ”Beogradski vodovod i kanalizacija” u Ulici Kneza Miloša.

Nije manje važno istaći da je interesovanje gradova u regionu za postavljanje i, naravno, i održavanje javnih časovnika izuzetno veliko, te zemunska ”Insa” ima porudžbine iz Crne Gore, Makedonije i Hrvatske, dok je, kako kažu u preduzeću, rekorder Andrićev rodni grad Travnik sa čak pet trostrana javna sata.

Tagovi:

Pročitajte još: