Home Društvo Veterinar: Nema opasnih pasa, nego opasnih ljudi

Veterinar: Nema opasnih pasa, nego opasnih ljudi

174
0

Povodom sve češćih vesti o napadima pasa, vlasničkih i lutalica, pričali smo sa dr veterinarske medicine Dušanom Dumanovićem, koji je u razgovoru za Nova.rs rekao da u većini slučajeva nije problem u psima, nego u vlasnicima.

“Mislim da nisu sve učestaliji napadi pasa na ljude, nego se sada više prijavljuju. U takvim situacijama, nije problem isključivo u psu, nego u vlasniku tog psa i u njegovoj okolini. Stvar je u nesavesnom ophođenju prema životinjama. Kada se vlasnik dobro ophodi, onda je i pas dobar. Životinje koje napadaju neko možda muči, drži ih zatvorene u boksu, ne hrani ih… onda će se one promeniti i imati problematično ponašanje. Pas koji je napao svog vlasnika svakako je je trpeo neadekvatnu manipulaciju sa njime, opciono nekakvu vrstu mučenja, batina…u svakom slučaju nesavesno držanje životinje. Neko je dao komentar da psi u detetu ili odraslom čoveku vide plen, što je totalno pogrešan zaključak. Pas ne vidi u čoveku plen, on je domestifikovana životnja vekovima i u današnje vreme pas očekuje da mu vlasnik daje hranu i brine se o njemu, znači nije životinja koja lovi čoveka, pas ne jede ljude. Oni su sa name da nam pruže puno ljubavi, pomognu nam u životnom i radnim obavezama često. To je pitoma životinja”, kaže dr Dumanović.

Na naše pitanje u čemu je onda okidač za agresivnost kod pasa koji napadaju ljude, kaže da su uzroci razni, ali ponovo ističe da je osnovni uzrok – čovek.

“Greške su u nama. Ako vlasnik vidi da mu je pas temperamentniji i pokazuje ćudljivo ili agresivno ponašanje onda treba da se posavetuje sa veterinarom i drugim stručnim osobama i pokuša radom sa životinjom, drugačijim pristupom vaspitavanja dođe do adekvatne reakcije na takvo delanje, svakom psu treba pristupati individualno mada znamo da je karakter pasa često vezan i za rasu pasa,  tako da neke rase zahtevaju više rada i vremena koje mu treba posvetiti da bi bili sigurni da neće dolaziti do neželjenih situacija. Pas je već pripitomljena životinja, a jedino je čovek taj koji od njega, da tako kažem, može da napravi “zver””, priča veterinar.

Kaže da, bez obzira na rasu, svakom psu treba da se priđe individualno i da ne znači da će pas koji je terijerske rase biti agresivan, samo što je – te rase

To su zablude da ako je pas pit bul ili stafordski terijer… da je po difoltu temperamentniji i agresivan prema okolini. Te terijerske rase jesu oštrije, ali to ne znači da će da ujedaju i napadaju. Čovek je taj koji je napravio te rase i borbe pasa, čovek je taj koji uči te pse da se bore, ne radi to pas sam od sebe. Čovek je i taj koj trenira psa da bude tragač, vodič slepih osoba, izvršava druge poslove i radnje koje su nam od koristi kao pojedincima i kao društvu tako da, opet ponavljam, nije problem samo u životinji. Dobro koje nam životinje pružaju su nemerljive sa lošim situacijama. Mi smo ti koji menjamo prostor oko nas, nažalost često ne vodeći računa o biljnim i životinjskim vrstama svedoci smo izumiranja vrsta i klimatskim poremećajima za koje smo sami krivi. Kao najinelegentniji stanovnici ove planete moramo uraditi mnogo više za nju”, kaže on.

Preporučuje sterilizaciju pasa, jer, kako ističe, polni hormoni mogu da pojačaju agresivnost.

nova

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here