Pretraga
Close this search box.

Vila „Mozer“ u Zemunu postala spomenik kulture: Zdanje iz 1929. godine proglašeno za kulturno dobro

Reč je o zdanju podignutom 1929-1930. koje je projektovao arhitekta Milan Zloković

Vila „Mozer” u Zemunu koju je projektovao arhitekta Milan Zloković pridružila se porodici zdanja ovog moderniste koja su upisana u registar kulturnih dobara. Na predlog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vlada Srbije je na sednici poslednjeg aprilskog dana utvrdila „Vilu Mozer u Beogradu” za spomenik kulture, a tu vest juče na „fejsbuk” stranici obelodanio Zavod. U njegovom saopštenju navedeno je da je zdanje podignuto 1929-1930. godine kao stambena slobodnostojeća dvospratnica i da predstavlja deo nekadašnjeg proizvodnog kompleksa vinarije Bruna Mozera, a posle nacionalizacije tu je bio „Navip”.

Smotra hrane na Tašmajdanu

– Vila je izgrađena delom od tradicionalnih materijala, opeke u krečnom malteru, betonske i drvene konstrukcije, enterijera ukrašenog modernistički oblikovanim elementima, skladnom i funkcionalnom formom i prostorom. Objekat je sazdan od formi kubičnih oblika, koncipiran u duhu funkcionalističke arhitekture prezentovane u visokom estetskom dometu. Funkcija objekta i forma su objedinjeni i uklopljeni u prirodno okruženje, što visoko vrednuje ovu građevinu prema kriterijumima estetskog funkcionalizma – naveo je Zavod i dodao da se u „primenjenom konceptu kubičnog volumena sagledava uticaj arhitekte Adolfa Losa”.

U ime Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada predlog proglašenja vile „Mozer” u Beogradu za spomenik kulture pripremile su istoričarka umetnosti Aleksandra Dabižić, konzervator savetnik, i arhitekta Ljiljana Konta, konzervator savetnik.

Tagovi:

Pročitajte još: