Vinuo se put neba i odleteo u večnost: Godišnjica smrti potpukovnika Milenka Pavlovića

Danas se navršava 25 godina od smrti potpukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. Lovačko-avijacijskog puka Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije (RVVJ), koji je poginuo u sukobu sa NATO avijacijom iznad Valjeva.

Tog 4. maja 1999. godine, nakon uzbune da se eskadrila NATO aviona približava Valjevu, a da je kao meta označena prethodno više puta bombardovana vojna fabrika “Krušik”, hrabri pilot Pavlović je poslednji put poleteo sa aerodroma u Batajnici. Iako je naredba za uzlet bila data mlađem pilotu jedinice, potpukovnik Pavlović koji je u tom trenutku dežurao na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi, svom zameniku je javio da nikako ne dozvoli mlađem kolegi da

poleti. Došao je u Batajnicu, prišao “migu 29”, iz kokpita bukvalno izvukao mladog pilota i uz reči “Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću”, poleteo u pravcu Valjeva,  podsećaju Novosti.
Potpukovnik Milenko Pavlović herojski je poginuo 12 minuta nakon uzletanja, u borbi sa višestruko brojnijim neprijateljem. Iako je odmah nakon poletanja na njegovom “migu” otkazao radar, hrabrim manevrima uspeo je da zbuni i rastera NATO eskadrilu. Poslednje reči koje je čula komanda u Batajnici bile su: “Imaju me”, da bi nekoliko trenutaka kasnije njegov “mig” pogodile tri rakete ispaljene sa holandskog F-16 u reonu Tuzle, nakon čega se Pavlovićeva letelica u plamenu srušila u Petnici kod Valjeva.
Rođen 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu kod Osečine, Pavlović je završio Vojnu gimnaziju u Mostaru, a Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Komandant 204. Lovačko-avijacijskog puka postao je godinu dana pre početka NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju.
Milenko Pavlović je iza sebe ostavio suprugu Slavicu i sinove Srđana i Nemanju, a posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.
U rodnom Gornjem Crniljevu postoji spomen-soba u njegovu čast, u Osečini centralna gradska ulica nosi ime pilota-heroja, a u Valjevu mu je podignuto spomen obeležje gde se svake godine na današnji dan daje pomen.
Aerodrom u Batajnici takođe nosi ime legendarnog pilota-heroja.

Tagovi:

Pročitajte još: