Pretraga
Close this search box.

Više od 20 godina traje scena „Madlenianum“ u Zemunu

Madlenianum traje više os dvadeset godina. Te davne 1999. godine tadašnja Kamerna opera Madlenianum je na sceni Zemunskog pozorišta premijerno odigrala komičnu operu Tajni brak Domenika Čimaroze. Od tog trenutka je Madlenianum započeo svoju misiju izvođenja nepoznatih i retko izvođenih dela velikih kompozitora, ali i postavki i naručivanja dela domaćih autora. Rekonstrukcija same zgrade Pozorišta u Zemunu je rađena fazno, tako da kada je jednom krenula sa repertoarom Kuća umetnosti nije prekidala sa radom, pored Velike scene Zemunskog pozorišta Madlenianum je svoje predstave izvodio i na novoustanovljenoj Maloj sceni, a dok je trajala rekonstrukcija i na scenama Ateljea 212, Narodnog pozorišta u Beogradu, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beogradskog dramskog pozortšta, kao i na brojnim scenama po Srbiji i u svetu, na koje je rado pozivana, prvo sa operskim, baletskim i muzičkim delima, a kasnije i sa dramskim.

Bio je pravi poduhvat osnovati privatnu operu u zemlji koja je u tom trenutku bila izolovana, u ratu i pred bombardovanjem. Izborom opere-buffo Tajni brak, dat je kurs izvođenju kamernih formi, prilagođenih sadašnjem trenutku i dopadljivih publici, čime se postepeno gradio repertoar Madlenianuma. Uz gosta dirigenta iz Bolivije Rubena Silve i u režiji Gordana Dragovića, prvu premijeru su otpevali operski pevači: Aleksandar Đokić, Jasmina Trumbetaš Petrović, Svetlana Vranić, Jelena Bodražić, Zoran Aleksandrić i Dejan Maksimović, uz pratnju orkestra Madlenianuma koji je već tada bio sastavljen od najboljih muzičara u našem gradu.

Od samog početka Madlenianum je prepoznat kao kulturni događaj i poduhvat, a uvažavanje kulturne javnosti potvrdili su i pozivi na međunarodne festivale i gostovanja, da nabrojimo neke: Grad teatar Budva, Večeri pod tornjem na Paliću (Tajni brak, 1999), Majske operske večeri u Skoplju (Sinjor Bruskino, 2000), Međunarodni muzički festival u Varni (Orfej u podzemlju i Nižinski – Zlatna ptica, 2002), Proslava povodom 300-godišnjice od osnivanja Sankt Peterburga (Nižinskin – Zlatna ptica 2003), 34. Budimpeštanski prolećni festival (Nižinski – Zlatna ptica 2004), Umetnički susreti u Pekingu (Orfej u podzemlju 2011, Praznik ljubavi 2014), turneja u nekoliko kineskjih gradova sa učešćem na Festivalu mladih koreografa u Šangaju (Praznik ljubavi 2012), Aleksandrijski teatar u Sankt Peterburgu (Mandragola 2012), Evropska prestonica kulture Maribor (Mandragola 2012), proslava 135. Godišnjice rođenja Milutina Milankovića u Dalju (Milanković, 2014) Srpski kulturni centar u Parizu (Ledeni svitac 2015), Narodno pozorište Republike Srpske Banjaluka (Milanković 2016), 30. Festival pozorišnih susreta Lipeck, Rusija (Ispovest Dmitrija Karamazova 2014), Međunarodni pozorišni festival “Zlatni vitez” Moskva (Tvoja ruka u mojoj 2018)…Još su brojniji ansambli i inostrani umetnici koji su gostovali na scenama Opere i teatra Madlenianum.

Beograd pre više od dvadeset godina dobija najveću zadužbinu i mecenat u oblasti kulture savremenog doba – prvu privatnu operu, koja ubrzo prerasta u Operu i teatar Madlenianum, sa dramskim tekstovima i adaptacijama velikih književnih dela na repertoaru, otvarajući trend postavke biografija velikih ličnosti. Madlenianum je jedina kuća umetnosti u Srbiji koja na svom repertoaru izvodi sve žanrove pozorišne umetnosti, a poznata je i po tome da gaji najmlađu opersku publiku dajući besplatne predstave opere za decu i mlade. Ponosni na predstave koje se dugi niz godina izvode na našoj sceni, poput drame Frida Kalo, 13 godina i mjuzikla Jadnici.

Opera i teatar Madlenianum je vizija njenog osnivača gospođe Madlene Zepter, koja je doživela svoju stvarnost na najlepši mogući način, a pored toga što pruža doživljaj, Madlenianum je i mesto susretanja.

 

 

 

Tagovi:

Pročitajte još: