Pretraga
Close this search box.

Za detinjstvo kakvo zaslužuje: Pomozimo Teodori iz Zemuna

O šestogodišnjoj Teodori Kostadinović “Vesti” su mnogo puta pisale. Dosad je imala sedam terapija, a osmu treba da primi za dva meseca. Devojčica napreduje, kaže nam njena majka Jovana, samostalna je, pridržava se posebnog načina ishrane i malo bolje komunicira. Uzrok Teodorinog autizma nije tačno utvrđen. Postoji više mogućih razloga za njeno stanje – genetski uzrok, težak porođaj majke, vakcina koju je dete primilo, posle koje je došlo do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ali i pored toga, Jovana Kostadinović nesebično pomaže i drugoj deci kojoj je pomoć potrebna. Novčanu pomoć koju dobija velikodušno usmerava gde god je potrebna i kad god joj se drugi obrate za pomoć. Tako se plemenitost, dobrota i čovekoljublje šire od našeg “Humanitarnog mosta” prema svim ljudima velikog srca.

Teodori Kostadinović iz Zemuna ustanovljen je autizam, a njeno stanje se popravilo od kad je počela da prima matične ćelije. Smirenija je, počela je da razume, nema zamućen pogled i bolje komunicira.

Jovana je imala 22 godine kad je rodila Teodoru i pošto je bila prvo dete nisu primetili probleme kod nje. Imala je godinu i po kada su vaspitačice primetile da ne reaguje na roditelje koji, nakon posla, dođu po nju.

– Skrenuli su nam pažnju da se ne odaziva kada je zovemo – kaže Jovana.

Ona smatra da je do ovakvog stanja njene devojčice moglo da dođe zbog teškog porođaja.

– Izazvali su mi porođaj, jer sam navodno probila termin, a sve to je trajalo deset i po sati. Data mi je indukcija, ali sam dobila i epidural, pa nisam osetila kontrakcije – priseća se ona.

Beba je bila otečena, naduvena i s modrim ustima, a pretpostavila je da je to zato što je dugo bila u porođajnom kanalu. Nije plakala po rođenju, a zvuk je ispustila tek kad su joj očistili disajne puteve. Taj plač nije bio glasan, a smeštena je u inkubator.

– Kad sam razgovarala sa doktorkom, prvo me je pitala zašto je porođaj bio tako težak, ali to nisam znala. Očito se odrazilo na Teodoru i mada mi niko ništa nije rekao mislim da je u nekom momentu izgubila kiseonik – priseća se Teodorinih prvih dana života.

Jovana je imala 24 godine kad je čula za dijagnozu koju su dali lekari i od velikog šoka i stresa joj je proradila štitasta žlezda. Potom je prihvatila realnost i krenuli su u lečenje njihove ćerke.

– Prva dijagnoza je bila disharmonični razvoj – seća se Jovana.

Narednih godinu dana Teodora je kod logopeda išla četiri puta nedeljno. Na prvoj proceni inteligencije imala je ILj 66, a posle šest meseci 106.

– Redovno je vodimo kod defektologa i logopeda. Trudimo se koliko god je moguće da se što pre izvuče iz svega. Zaista smo zahvalni svima koji pomognu našoj ćerki na bilo koji način – priča brižna majka.

Od kada je krenula na terapije matičnim ćelijama, napredak je vidan.

– Ranije Teodorin govor nije bio povezan sa situacijom u kojoj se nalazi i nije mnogo pričala, već nas je vukla za ruku, jer nije mogla da kaže šta želi. Sada imamo komunikaciju s njom – objašnjava mlada majka.

Plemenitost krasi ovu mladu ženu i njenog supruga koji kad Teodori nije hitan novac, prenose sredstva sa njenog računa onima kojima jeste. Prebacili su po 50.000 dinara na druge račune i tako pomogli Nađi Bojić koja je zbog autizma potpuno prestala da priča, srednjoškolki Sari Prljinčević, oboleloj od leukemije, mladoj ženi Mileni Ivić i malom Filipu Ivanoviću. Nedavno su uplatili i na račun devojke Božane Bojbaše i malog Despota Šipića.

– Život ne može da čeka – kaže plemenita Jovana i objašnjava da kad za ćerku nije urgentno, ne želi da čuva njen novac na računu, a da druga deca umiru. – Kad god možemo mi pomognemo – priča Jovana Kostadinović i apeluje na sve dobre ljude da pomognu ugroženima i bolesnima ukoliko mogu.

Apel

Pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu mojoj ćerki da bi imala normalno detinjstvo kao i druga deca – kaže brižna mama Jovana. Plemeniti čitaoci “Vesti” mnogo puta su priskakali u pomoć, pa smo sigurni da će tako biti i ovog puta.

Kontakt

Budimo humani i pomozimo Teodori:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1235 i pošaljimo na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001381500-68

Uplatom na devizni račun:160-6000001381477-40

IBAN: RS35160600000138147740

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Tagovi:

Pročitajte još: