Za oko mesec dana se otvara Spirtina kuća u Zemunu

Posle gotovo dvadeset godina od početka obnove završeni najvažniji radovi na obnovi Zavičajnog muzeja Zemuna. – Trenutno se unosi restaurirani nameštaj iz 19. veka

Sa vrata Zavičajnog muzeja Zemuna poznatijeg kao Spirtina kuća posle gotovo dve decenije čekanja napokon će biti skinut katanac. Za oko četiri nedelje ovaj umetnički prostor, koji je zbog javašluka, nebrige i zloupotrebe sredstava nepravedno bio zatvoren sve ove godine, otvara svoja vrata. Zahvaljujući naporima ljudi iz Muzeja grada Beograda i nadležnih u gradu posetioci će napokon moći da uživaju u čarima kuće iz 1855. godine i novoj muzejskoj postavci.

Trenutno se u obnovljene prostorije unosi restaurirani nameštaj iz 19. veka.

– Nameštaj koji se unosi potiče iz 19. veka, ali nije pripadao porodici Spirta po kojoj kuća nosi ime. Od te porodice koja se ugasila s poslednjom naslednicom Sofijom ostala je samo jedna kristalna čaša. Ovaj nameštaj je iz te epohe i pripadao je onima koji su posle Sofije živeli u kući. Bio je u izuzetno lošem stanju i samo zahvaljujući stručnosti restauratora koji sarađuju sa nama vraćen mu je stari sjaj – kaže Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, i ističe da je čak u jednom od komada nameštaja, u tajnoj pregradi, nađena i sakrivena prepiska.

Osim nameštaja, sada se restaurira i jedna haljina, pudrijera i damski asesoar iz tog perioda.

– Ono što nam je posebno drago jeste da smo iz Pančevačkog muzeja na pozajmicu dobili dva portreta članova porodice Spirta – rekla je Medakovićeva.

Obnova ove kuće počela je 2002. godine i trebalo je da traje oko dva meseca. Ali, umesto da sve bude završeno u tom roku, rekonstrukcija se protegla na gotovo 7.000 dana.

Najveći problem predstavljala je restauracija jedinstvenog intarziranog parketa iz Belgije postavljenog kada je i kuća završena 1855. Deo parketa načinjenog od osam različitih vrsta drveta odmah je na početku obnove skinut i bačen. Zatim je u toku godina ponovo postavljen, ali je deo oštećen zbog nestručne ugradnje radijatora. I posle ovog incidenta ova podna obloga ponovo je podignuta i tako bez konkretnog rešenja stajala godinama. Napokon je 2020. oko 100 kvadrata sačuvanog parketa obnovljeno kako valja i vraćeno na mesto gde je trebalo da stoji. Ta intervencija je na kraju koštala 30.000.000 dinara. U toku godina u kući se pojavila vlaga, posebno u podrumskim prostorijama, otišle su instalacije, ispostavilo se i da izolacija nije urađena… Sve je to moralo biti sanirano da bi kuća ponovo „stala na svoje noge” i konačno mogla da primi posetioce.

Izgradnju kuće u Glavnoj ulici finansirao je Dimitrije Spirta, potomak čuvene i bogate cincarske porodice. Urađena je po projektu bečkog arhitekte Ferstla. Dimitrije nije u njoj dugo živeo. Iste godine kada je kuća sagrađena on se preselio u Pančevo gde je ubrzo i umro. Sahranjen je u porti manastira Vojlovica. Poslednji vlasnik iz porodice Spirta bio je Đorđe, koji je kuću prepisao ženi Sofiji. Ona je 1916. umrla u Švajcarskoj. Kuća je potom menjala vlasnike i namenu da bi 1965. godine bila proglašena spomenikom kulture, a Narodni muzej Zemuna, osnovan 1955, premešten u ovaj objekat.

Tagovi:

Pročitajte još: