Za ubistvo u Zemunu 30 godina robije!

Veće Višeg suda u Beogradu izreklo je danas presudu od 30 godina Jeleni Špagović (27), optuženoj za teško ubistvo devizne penzionerke Majde Garović (80) u junu 2019. godine.

Sud joj je takođe produžio pritvor do upućivanja na izvršenje krivične sankcije. Prilikom donošenja odluke sud je kao olakšavajuću okolnost cenio priznanje okrivljene, kao i da nije ranije osuđavana i da je majka maloletnog deteta, dok je kao otežavajuću okolnost cenio njeno držanje nakon izvršenja dela.

Špagović je u sudnici ranije priznala ubistvo, ali je negirala način izvršenja dela. Na suđenju da ju je razotkrio upravo sin žrtve, otkrio je sudija Zoran Đorđević, kada se obratio oštećenom Dejanu Garoviću.

Dejan Garović je kao oštećeni svedok ispričao da je to jutro otišao u Nemačku na poslovni put, da je usput majci slao poruke na koje mu nije odgovarala, a da ga je otac koji je iz vikendice taj dan došao kući, popodne obavestio da je nigde nema.

On je kazao da je optuženu Jelenu Špagović znao samo iz viđenja preko ograde, jer su bili komšije i da nije znao da joj je njegova majka pozajmljivala novac.

Špagović opisala kako je ubila Majdu

O kobnom danu kada je, kako je ranije i priznala, ubila staricu, optužena je rekla:

– Gurnula sam je, pa je gurnula ona mene. Uzela sam šolju i dva puta je udarila u glavu. Počela je mnogo da krvari. Udarila sam je i sa činijom… Onda sam izgubila kontrolu nad sobom. Želim pojedine delove koji nisu tačni da pojasnim. To da sam iz koristoljublja i na svirep način ubila žrtvu i da je sve trajalo nekoliko sati. Kada sam rekla da je sve trajalo tri do četiri sata, mislila sam od trenutka kad je došla kod mene, a ne na sam čin. Takođe, nije sporno da sam uzela nakit koji je pao sa starice i da sam ga prodala. Samo sam prikrivala dokaze. Zapisnik nije tačan u vezi sa davljenjem žrtve. Nisam koristila gajtan… – rekla je ćerka pokojnog političara prošle godine pred Višim sudom.

Otac joj je bio nekadašnji poslanik i predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova

Dujović je 2019. odmah dao otkaz nakon što su njegova ćerka i sin uhapšeni zbog ubistva starice u Zemunu. Do tada je bio zaposlen na određeno vreme u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

‒ Najstrože osuđujem potez ako ga je neko od moje dece napravio, tako da ono što je zakon propisao mora da se primenjuje za sve građane. Što se mene tiče, iz moralnih razloga i mogućeg postupka svoje dece ja sam podneo ostavke na sve funkcije u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ‒ rekao je on tada, a potom je dodao:

‒ Žao mi je žrtve, žao mi je zbog poteza, najžalije mi je kao roditelju zbog svega što se desilo. Iskreno se izvinjavam i građanima Srbije. Ja sam ratni veteran koji se dugo borio i branio ovu državu. Sve u svemu ja od javnosti ne bežim, moja deca, ako su kriva, moraju da odgovaraju kao svi koji su krivi.

Dujović je umro u julu 2021.

Sudija je u obrazloženju rekla da je Špagović nakon ubistva pokazala neku vrstu bezobzirnosti. Špagović je oslobođena od plaćanja troškova suđenja, a porodica oštećene je upućena na parniču radi ostvarivanja imovinsko-pravne koristi.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilac i odbrana imaju pravo da ulože žalbu, dok će pravosnažnu presudu izreći Apelacioni sud u Beogradu. Više javno tužilaštvo je u svojoj završnoj reči od suda zatražilo da Špagović osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina, za krivično delo teško ubistvo iz koristoljublja.

Sa druge strane odbrana je tvrdila da nije u pitanju teško, već obično ubistvo, navodeći da motiv nije koristoljublje jer nije uzela sav nakit sa ubijene penzionerke.

Ona je podsetimo, ubila deviznu penzionerku Majdu Garović, nekadašnju komšinicu iz Zemuna, a motiv je bio dug.

Istragom je utvrđeno da je Špagović od Garovićeve pozajmila 2.500 evra, ali joj novac nije vratila.

Prema pisanju medija, nakon zločina, devojka je sa tela starice skinula zlatan lanac i prodala ga u jednoj zalagaonici.

Kofer sa telom starice stavila je u iznajmljeni „pežo 508“ i odvezla se u vikend-naselje Krčedin gde je delove tela zapalila, ali su tragovi krvi ostali na tapacirungu.

Ključni dokaz pronašao sin starice

Ključni dokaz da je Jelena Špagović usmrtila penzionerku Majdu Garović iz Zemuna pronašao je baš njen sin Dejan Garović.

On je kao inžinjer elektrotehnike iskoristio svoja znanja i došao do dokaza koji ukazuju na optuženu. Predao ih je policiji koja ih je povezala sa drugim dokazima i tako rešila ovo surovo ubistvo u kojem je starica ubijena u svojoj kući u Zemunu, a onda prevezena u Krčedin, tamo bačena u kontejner i zapaljena.

Nekoliko dana nakon prijave njenog nestanka u tom kontejneru pronađen je samo njen ugljenisani trup.

Tagovi:

Pročitajte još: