Home Društvo ZABORAVITE AUTOBUS: Brodom iz Zemuna do grada

ZABORAVITE AUTOBUS: Brodom iz Zemuna do grada

4563
0

Da se odavno radi na projektu javnog prevoza brodovima od Obrenovca, Zemuna i Grocke do centra grada nije tajna.

Sekretarijat za javni prevoz zaokupljen je ovim projektom poslednje dve godine. Jedan od koraka u realizaciji je i taj što će se na sednici Skupštine grada sutra pred odbornicima naći Odluka o javnom prevozu putnika u linijskoj plovidbi na teritoriji grada, pišu Novosti.

Ovime se uređuju uslovi za obavljanje javnog prevoza brodovima, obaveze prevoznika i putnika, obim i kvalitet usluga, kao i ko je dužan da obavlja kontrolu.

Kako se navodi u odluci, brodske linije mogu biti za linijsku plovidbu, ali i turističko-kružne linije. Redovan prevoz brodovima obavljaće se od 6.00 do 22.00, osim u danima kada plovidba nije moguća zbog vremeskih uslova. Linije se utvrđuju u skladu sa potrebama stanovništva i određuju planom linija, a registruju se u Sekretarijatu za javni prevoz uz prethodno odobrenje Lučke kapetanije.

Kada su prava i obaveze onih koji prevoze putnike u pitanju, vozari su dužni da svojom plovidbom ne ugrožavaju putnike, da se staraju o održavanju reda u plovilu i pridržavaju naredbi Lučke kapetanije. Da budu u radnim odelima, s tim da gornji deo ima utisnitu oznaku poslovnog imena. Vozar neće dozvoliti da na brod uđe putnik pod uticajem alkohola, oboleli od zarazne bolesti, dete mlađe od šest godina bez pratioca, putnik čije stvari mogu.U slučaju kvara plovila, prevoznik mora da angažuje drugo u roku od dva sata.

Putnici koji se ukrcavaju na brod dužni su da imaju kartu, a sa sobom mogu uneti ručni prtljag, dečja kolica, invalidska kolica, bicikl i psa ili mačku u transporteru.
Ukoliko kapetan broda ne ispoštuje svoje obaveze, kazna od 6.000 dinara im sledi ako na primer dozvoli da na brod uđu putnici u alkoholisanom stanju ili ako ne održavaju red u vozilu ili ne nose uniformu. Kazna od 100.000 dinara sledi vozarima ako ometaju rad inspektora, ako vozilo nije čisto, zagrejano ili klimatizovano, ako linijsku plovidbu ne obavljaju po dogovoru, ako ugrožavaju bezbednost plovidbe, ako ne nose uniforme. Za putnike bez karte ili koji ne poštuju druge odluke kazna je 10.000 dinara.

Odluke

U martu ove godine, Grad je na sednici Skupštine doneo odluku da se sprovede javno-privatno partnerstvo za uvođenje rečnog prevoza, kako bi privatnik uložio u nabavku plovila i izgradnju infrastrukture, odnosno pristana. Mesec dana kasnije usvojena je i Odluka o javnom linijskom prevozu u koju su uvedeni pojmovi rečni prevoz, plovila, pristani

B92

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here