Zaraženi labudovi na Zemunskom keju, ima uginulih

U brisevima uginulih labudova koji su otkriveni pre nekoliko dana u staništu Beljarica, prema prvim informacijama, otkriven je virus ptičjeg gripa. Osim u Beljarici virus ptičjeg gripa je izgleda pronađen u brisevima labudova izvađenih iz kanala Vizelj i iz vode u blizini Zemunskog keja. O tome da u dunavskim kanalima i u Dunavu ima uginulih ptica nadležne su obavestili članovi Udruženja „Eko-Pančevački rit”. Na njihov apel ekipe s Veterinarskog instituta u petak su došle i izvukle tri labuda iz vode i uzele potrebne uzorke. Pre toga članovi Udruženja „Eko-Pančevački rit” preko društvenih mreža uputili su upozorenje da se labudovima ne prilazi.

– Dali smo upozorenje, naročito zbog dece koja prilaze labudovima i hrane ih iz ruke. Iz Uprave za veterinu, veterinarske inspekcije dobili smo izveštaj da je u brisevima koji su uzeti iz uginulih labudova nađen ptičji grip. Dok se ne utvrdi u kojoj meri je ova pojava opasna i da li je opasna po ljude, apelujemo na građane da u narednom periodu nikako ne prilaze labudovima, minimum na pet metara. Takođe, upozoravamo i lovce da u pomenutim područjima nikako ne love ptice – rekao je Zoran Janković iz Udruženja „Eko-Pančevački rit”.

Tri uginule ptice u Beljarici pronađene su u blizini obale, na nekoliko metara od rampe i one su izvađene još u petak. Uradila je to „Veterina Beograd”. Ostali labudovi nalazili su se dalje i njima se nije moglo prići bez plovila.

– Republički veterinarski inspektor mora da naloži „Srbijašumama”, koje gazduju ovim terenom da uginule ptice izvade iz vode uz pomoć čamca – kaže Janković.

On ne isključuje mogućnost da uginulih ptica ima još, s obzirom na to da je područje Beljarice ogromno. Osim na ovom lokalitetu po jedan primerak uginulih labudova otkriven je u Jojkićevom Dunavcu i Vizelju u blizini kajak-kanu kluba u Borči, a dva na Kišvari. Izgleda da još uginulih ptica ima i u Zemunu, kod Bele stene, u Pančevu i Čenti.

Ptičji grip je zarazno oboljenje ptica koje je izazvano tipom A virusa gripa. Prirodni rezervoar ovog virusa su ptice selice, a najverovatnije da su one odgovorne za širenje niskopatogenih sojeva u populaciju domaće živine. Sada je na nadležnima da proprate ova dešavanja

Politika

Tagovi:

Pročitajte još: