Zaraženi labudovi na Zemunskom keju, ima uginulih

У брисевима угинулих лабудова који су откривени пре неколико дана у станишту Бељарица, према првим информацијама, откривен је вирус птичјег грипа. Осим у Бељарици вирус птичјег грипа је изгледа пронађен у брисевима лабудова извађених из канала Визељ и из воде у близини Земунског кеја. О томе да у дунавским каналима и у Дунаву има угинулих птица надлежне су обавестили чланови Удружења „Еко-Панчевачки рит”. На њихов апел екипе с Ветеринарског института у петак су дошле и извукле три лабуда из воде и узеле потребне узорке. Пре тога чланови Удружења „Еко-Панчевачки рит” преко друштвених мрежа упутили су упозорење да се лабудовима не прилази.

– Дали смо упозорење, нарочито због деце која прилазе лабудовима и хране их из руке. Из Управе за ветерину, ветеринарске инспекције добили смо извештај да је у брисевима који су узети из угинулих лабудова нађен птичји грип. Док се не утврди у којој мери је ова појава опасна и да ли је опасна по људе, апелујемо на грађане да у наредном периоду никако не прилазе лабудовима, минимум на пет метара. Такође, упозоравамо и ловце да у поменутим подручјима никако не лове птице – рекао је Зоран Јанковић из Удружења „Еко-Панчевачки рит”.

Три угинуле птице у Бељарици пронађене су у близини обале, на неколико метара од рампе и оне су извађене још у петак. Урадила је то „Ветерина Београд”. Остали лабудови налазили су се даље и њима се није могло прићи без пловила.

– Републички ветеринарски инспектор мора да наложи „Србијашумама”, које газдују овим тереном да угинуле птице изваде из воде уз помоћ чамца – каже Јанковић.

Он не искључује могућност да угинулих птица има још, с обзиром на то да је подручје Бељарице огромно. Осим на овом локалитету по један примерак угинулих лабудова откривен је у Јојкићевом Дунавцу и Визељу у близини кајак-кану клуба у Борчи, а два на Кишвари. Изгледа да још угинулих птица има и у Земуну, код Беле стене, у Панчеву и Ченти.

Птичји грип је заразно обољење птица које је изазвано типом А вируса грипа. Природни резервоар овог вируса су птице селице, а највероватније да су оне одговорне за ширење нископатогених сојева у популацију домаће живине. Сада је на надлежнима да пропрате ова дешавања

Politika

Tagovi:

Pročitajte još: