ZAVIČAJNI MUZEJ ZEMUNA USKORO OTVARA VRATA

Posle duže od dve decenije rekonstrukcije Zavičajni muzej Zemuna u Spirtinoj kući u Glavnoj 9 trebalo bi da uskoro otvori vrata za posetioce, najavila je na obeležavanju 119 godina Muzeja grada Beograda direktorka ove kulturne ustanove Jelena Medaković. Naime, zbog vlage koja je pretila da ozbiljno ošteti Spirtinu kuću 2002. godine započeta je rekonstrukcija, drenaža temelja i zidova, dostrajalog sistema grejanja i, posebno, retkog i cenjenog parketa u intarziji.

Od 2018. godine parket se ponovo obnavlja i rekonstruiše, radovi se privode kraju i sva je prilika da će Zavičajni muzej u dogledno vreme publici otvoriti svoje vredne istorijske zbirke.

Spirtina kuća je, inače, jedna od 11 pobrojanih imanja i zgrada plemićke porodice Spirta, cincarskog porekla.

Raskošno zidana neogotska porodična kuća Dimitrija Spirte u zemunskom Donjem gradu jedini je sačuvani primer ove arhitekture. Građena po projektu poznatog bečkog arhitekte Hajnriha fon Ferstela, ona je svojim sjajem i kamenom fasadom, dodatno ukrašenom motivima iz grčke mitologije u temperi, svedočila o bogatstvu vlasnika, koji na zdanje nije štedeo.

Od masivnih rezbarenih dveri i kolskog ulaza u unutrašnje dvorište, do predvorja od glačanog crvenog mermera i parketa vrhunske izrade iz Belgije, zidova obloženih bogatim dekorativnim tapetama, oslikanih tavanica i keramičkih peći i kamina, zbog čestih promena namene – od vojnih, do Zavoda za slepe i gluve srpske ratne invalide, do hotela ”Garni”, kuća je radi dalje zaštite 1965. godine proglašena spomenikom kulture i Zavičajnim muzejom Zemuna. Prva stalna postavka ”Sedam vekova Zemuna” izložena je od 1971. godine.

Tagovi:

Pročitajte još: