Završen četvrti nacionalni „BrainOBrain Fest“ u Zemunu

Da matematika nije bauk kada se uči kroz igru, i da može da bude zabavna pokazalo je 400 dece iz raznih krajeva Srbije koji su se ovaj vikend takmičili u okviru četvrtog nacionalnog BrainOBrain festivala održanog u Zemunu u Sportskom centru “Master”.

Osim takmičenja, mališani su imali priliku da upoznaju Aleksandra Borović, predsednicu Mense, Zorana Martinova, osnivača udruženja „Čep za hendikep“ i jednog od najuspešnijih srpskih alpinista Miloša Ivačkovića, koji su pokazali koliko znače lični razvoj i stalan rad na sebi.

“Ove godine smo, zajedno sa roditeljima, osvestili kolika je zapravo naša odgovrnost kada su u pitanju deca i koliko je značajno postaviti zdrav temelj za njihov svakodnevni život”, izjavila je Marija Stefanovski, master franšizer BrainOBrain programa i dodala da “jedino ljubavlju i znanjem moguće menjati ovaj svet i da je upravo to što BrainOBrain program pruža deci”.

BrainOBrain festival znanja bila je savršena prilika da deca iz 21 edukativnog centra širom Srbije pokažu svoje znanje. Svako dete takmičilo se u svojoj kategoriji u skladu sa uzrastom i postignutim nivoom edukacije, a cilj ovog festivala je lični napredak pojedinca kroz vežbu, rad i disciplinu. Misija BrainOBrain programa, koji ove godine obeležava dve decenije postojanja, je da decu nauči da se takmiče sa samim sobom sa ciljem postizanja maksimuma u skladu sa svojim potencijalima.

“Verujem da su svi oni koji se takmiče na BrainOBrain festivalu dobri kandidati da jednog dana postanu članovi Mense Srbije”, istakla je Aleksandra Borović, predsednica Mense i dodala da joj je izuzetno drago što Mensa podržala BrainOBrain program “jer je veoma važno da naši najmlađi nauče da misle kroz adekvatno školovanje i kroz rad”.

Važnost brige o zajednici i osluškivanju tuđih potreba, pogotovu kada je reč o osobama sa posebnim potrebama istakao je Zoran Martinov, osnivač akcije “Čep za hendikep”. “Ovu organizaciju sam osnovao jer sam i sam osoba sa invaliditetom, te sam imao sam želju da pomognem nekome ko može manje od mene”, osvrnuo se Martinov. On je dodao da bi voleo da deca slede način na koji on pomaže ljudima.

Koliko je istrajnost važan faktor u svakodnevnom životu i individualnom razvoju deci je govorio alpinista Miloš Ivačković. “Da bismo ostvarili nešto veliko, postigli neki veliki cilj, jako je važno da budemo istrajni. Na tom putu ka vrhu neće sve biti onako kako zamislite, ali je važno da naučite da prihvatate prepreke i da kroz njih učite i postajete bolji ljudi”, naglasio je Ivačković i poručio deci da “sve što žele u životu doći će kao rezultat sopstvenog rada, istrajnosti i upornosti”.

Ovogodišnji BrainOBrain festival znanja uveličala je dodela nagrada svim mališanima koji su savladali svih deset nivoa edukacije. Ovaj broj je vredan pažnje, jer je diplome i diplomske kapice dobilo čak sedamdeset i petoro dece sa prostora cele Srbije.

Tagovi:

Pročitajte još: