Završena nabavka udžbenika za zemunske osnovce, u toku tender za srednjoškolce

Nabavka besplatnih udžbenika za osnovne škole je završena i narednih dana se očekuje potpisivanje ugovora između Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu i izdavača.

U toku je tender za kupovinu školskih knjiga za učenike srednjih škola. Kompleti udžbenika trebalo bi u škole da pristižu posle 15. avgusta, tako da će ih osnovci i srednjoškolci imati na početku školske godine, saznaju Novosti.

Prvi put će besplatne knjige dobiti svi učenici osnovnih i srednjih škola u prestonici, njih oko 230.000. Kako je ranije potvrđeno u kabinetu gradonačelnika, novac je obezbeđen, tako da će, umesto kao do sada da plate roditelji, platiti Grad. U kompletu će biti školske knjige za sve predmete, a ne kao što je do sada bila praksa samo osnovni udžbenici. Roditelji su dodatno kupovali za drugi strani jezik, tehničko obrazovanje, radne listove.

„Bilo je više sastanaka predstavnika izdavača sa nadležnima u Gradu, urađena je nabavka za osnvone škole i trebalo bi uskoro da budu potpisani ugovori, a raspisana je javna nabavka za srednje“, kaže Gordana Knežević Orlić, direktor Izdavačke kuće „Klet“.

„Ako je u početku i bilo malo nerazumevanja, sve je potom proteklo u najboljem redu i veoma smo zadovoljni. Za dopremanje udžbenika u škole biće zaduženi distributeri sa kojima su škole i do sada sarađivali. Iako je veliki posao u pitanju, svi đaci će dobiti knjige na vreme“.

Prvi put i srednjoškolaci neće kupovati udžbenike. Odluka Grada značajno će doprineti uštedi u kućnom budžetu, s obzirom na to da porodica koja ima dva đaka, za kupovinu knjiga treba da izdvoji od 15.000 do više od 30.000 dinara, u zavisnosti od razreda koji dete pohađa. Ako se tome doda kupovina svezaka, pribora, rančeva, iznos prelazi minimalnu zaradu.

Prilikom planiranja budžeta u gradskoj kasi je već „rezervisano“ od 16 do 20 miliona evra. Škole su za sledeću školsku godinu birale nove udžbenike za prvi i peti razred osnovne škole, kao i za predmete „Tehnika i tehnologija“ u sedmom i osmom razredu i „Informatika i računarstvo“ u osmom razredu. Za sve ostale razrede važe ranije izabrani udžbenici, tako da izdavači već imaju obezbeđeno tržište.

Procedura predviđa da, na predlog svih stručnih veća škole, nastavničko veće donosi odluku o izboru izabranih udžbenika. O izboru škola obaveštava nadležno ministarstvo, a oni gradski sekretarijat. Deca iz socijalno ugroženih porodica i drugih kategorija dobiće dva kompleta udžbenika – od Grada i od Ministarstva prosvete pošto, kako je ranije saopšteno, nije postignut dogovor između republičkih i lokalnih vlasti.

Tagovi:

Pročitajte još: