Zbog čega su zakopani lagumi pronađeni ispod Glavne ulice u Zemunu?

Skoro da nema mesta ispod Beograda gde nema nekog vrednog arheološkog nalazišta. Zakon je jasan, ako bager na njega naiđe, investitor mora da obustavi radove i obezbedi gradilište dok arheolozi ne utvrde vrednost iskopina. Zbog čega su onda otkopani i zakopani lagumi pronađeni ispod Glavne ulice u Zemunu?

Podzemni kanal koji je otkriven prilikom rekonstrukcije Glavne ulice u Zemunu sada je zatrpan. Ovakve građevine uvek prate misterija i razne priče. Stanovnici Zemuna smatraju da nadležni i arheolozi treba da procene da li je nešto što je pronađeno vredno ili nije. Mišljenja stručnjaka o tome kada je nastao i čemu je služio, podeljena su. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda smatraju da je reč o kanalu starog kolektora, izgrađenom krajem 19. veka od cigle savremenog formata.

„Kada su Austrijanci ili Nemci gradili oni su tada, pre Prvog svetskog rata, imali veće dimenzije te opeke ili kako je naš narod zvao švapska opeka, švapska cigla. Ona je bila značano duža, deblja i šira u odnosu na ove male, e sad kako je ovde mala opeka sasvim je logično da je ovo pravljeno negde, ako je od kanalizacije, znači od 1935. godine, ne pre“, objašnjava Vidoje Golubović, hroničar Beograda.

U ovom delu grada postojali su lagumi u kojima se čuvala hrana, voće, povrće, a korišćeni su i za transport.

„Ne treba zaboraviti da je ovde u blizini bio jedan deo pristaništa gde je pristizala ta roba i gde je moguće da se u podrumima tako čuvala ta roba ona pronosila da bi se kvalitet očuvao i da bi bilo lakše prenositi“, kaže Golubović.

Ekipa RTS-a pitala je nadležne da li sve urađeno po Zakonu koji nalaže da ako investitor naiđe na arheološko nalazište mora da obustavi radove i obeleži lokaciju.

Stručna služba gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, zadužena za konzervatorsko arheološki nadzor nad radovima u Glavnoj ulici, odgovaraju nadležni, zaključila je da ostaci kanala ne predstavljaju nepokretno kulturno dobro.

U saopštenju se još navodi da daljim radovima na terenu nije planirano rušenje kanala, koji je tehnički snimljen i ostaće na istom mestu.

Tagovi:

Pročitajte još: