ZBOG DOJAVE O BOMBI PREKINUTO SUĐENJE ZEMUNCU ĐORĐU: Sudi mu se zbog sumnje da je uneo KILO EKSPLOZIVA u zgradu gde je živeo Boća

Glavni pretres Đorđu Markovu (28) iz Zemuna, kod koga je, u rancu, prilikom hapšenja 5. aprila, pronađena improvizovana eksplozivna naprava velike razorne moći, prekinut je zbog dojave da je u novosadskoj Palati pravde, na drugom spratu, postavljena bomba, te je sudija Vidoje Mitrić zakazao nastavak za 17. decembar.Na suđenje u Višem sudu u Novom Sadu okrivljeni je doveden iz pritvora u kom se nalazi od hapšenja, a pre oglašavanja alarma za uzbunu, izjavio je da je razumeo optužnicu, a to je nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, pipše „Dnevnik“.- Ja, u potpunosti, priznajem delo koje mi se optužnicom stavlja na teret – rekao je Markov, koji je iznoseći svoju odbranu rekao da je pre hapšenja živeo sa roditeljima u Zemunu koji su ga izdržavali.

On je rekao da je studirao Pravni fakultet u Beogradu i da su mu roditelji uplatili obnovu godine, ali mu nije išlo pa je počeo da radi kao dostavljač. Ovaj posao mu je, kako je rekao, bio naporan, pa je prestao da radi. U periodu dok je bio nezaposlen, prema njegovim rečima, pozajmio je 50.000 dinara od jednog poznanika iz kraja, čije ime ne sme da kaže jer je reč o opasnom kriminalcu, te se plaši za svoju bezbednost.- Iako je rekao da ne moram da žurim sa vraćanjem duga, početkom aprila je tražio da mu hitno vratim pozajmicu, a pošto nisam bio u prilici da to učinim, predložio mi je da donesem jedan paket iz Novog Sada i da ne moram da vratim dug – ispričao je Markov i dodao da mu taj poznanik nije rekao o čemu je reč.U Novi Sad je došao zajedno s tim poznanikom koji mu je objasnio da se paket nalazi u svetlarniku lifta, te je on otišao u zgradu po paket, a poznanik je ostao da ga čeka u kolima.

Prema rečima branioca optuženog Đorđa Markova, podnet je predlog za sklapanje sporazuma o priznanju krivice, u kojem je predložena kazna od dve godine zatvora ili veća, o čemu će se još razmatrati. Inače, za krivično delo za koje se tereti Đorđe M. zaprećena je kazna zatvora od dve do 12 godina.- Otišao sam u zgradu, uzeo paket, a po izlasku me je uhapsila policija – rekao je Markov i dodao da mu je paket bio sumnjiv i da je pomislio da je u njemu droga ili eksploziv.Podsetimo, Đorđe Markov se sumnjiči da je 5. aprila u Novom Sadu, u Ulici Ilije Birčanina kod kućnog broja 13, neovlašćeno nosio minsko-eksplozivna sredstva, i to napravu velike razorne moći s daljinskim aktiviranjem.Njemu su lisice na ruke stavljene na Detelinari, u blizini zgrade u kojoj živi penzionisani policajac Dalibor Bogdanović Boća, koji je i ranije, u nekoliko navrata, bio meta napada.

Na snimku, koji se dan nakon incidenta pojavio na internetu, vidi se mlađi muškarac, koji s rancem ulazi u zgradu u Ulici Ilije Birčanina 9. Takođe se vidi mladić kako, s istim tim rancem, u kojem je kasnije pronađen eksploziv, izlazi iz zgrade.Inače, penzionisani policajac Dalibor Bogdanović Boća bio je na meti bombaša i u maju 2019. godine, kada je na istoj adresi podmetnut eksploziv ispod sedišta njegovog yipa, koji je aktiviran daljinski u momentu kada je izlazio iz kola. On je tada teško povređen i zbog zadobijenih povreda amputiran mu je deo leve noge.Ovaj bivši radnik novosadske policije penzionisan je nakon ranjavanja 2014. godine, u Ulici Laze Telečkog u centru Novog Sada.Za njim je nedavno raspisana međunarodna poternica, zbog sumnje da je, zajedno sa Danijelom J, koji se nalazi u pritvoru jer se u međuvremenu predao, 2. septembra uveče, u Cankarevoj ulici u Novom Sadu, učestvovao u ubistvu MMA borca, Uroša Stefanovića (27) i ranjavanju Gorana Kovačevića Goranca (47).

(Kurir.rs/Dnevnik)

Tagovi:

Pročitajte još: