ZEMUN, DANI DAVNI, DANI SADAŠNJI

Šesti ”Brankov dan”, posvećen sećanju na život i delo zemunskog hroničara Branka Najholda, 17. maja je obeležen predstavljanjem knjige ”Zemun, dani davni, dani sadašnji” u kojoj je sabrano 59 njegovih kolumni koje su objavljivane u lokalnim novinama ”Hronika za Zemun”.

U zemunskoj biblioteci ”Sveti Sava” o knjizi je govorio izdavač i predsednik Udruženja za kulturu povezivanja MostArt Jugoslavija Dragan Stojković, osnivač i urednik novina ”Hronika za Zemun”, u kojima su u periodu od 1999. do 2003. godine objavljivane kolumne Branka Najholda.

Gošća promocije bila je i glumica Branka Petrić, junakinja jedne od kolumni ”Strašilo i aveti prošlosti”, sabranih u 200 stranica Najholdovog svedočanstva o događajima i ljudima iz njegovog rodnog Zemuna.

Članovi dramske sekcije Zemunske gimnazije koju vodi profesorka književnosti i srpskog jezika Sanja Kaljević izveli su više fragmenata ove knjige.

O ”Zemunskom manifestu”, čiji je koautor bio Branko Najhold i njegovoj ulozi u osnivanju Kluba matične kulture Zemuna 1992. godine govorila je zamenica predsednika Kluba matične kulture Zemuna Ljiljana Zorkić.

U muzičkom delu programa nastupili su mladi pijanista i student Muzičkog konzervatorijuma u San Francisku Andrej Marković i Ljiljana Arsenović.

Iza Branka Najholda ostalo je 44 objavljene knjige, a u proteklih šest godina od njegovog odlaska bibliografiju su dopunila još dva naslova, među kojima je i ”Zemun, dani davni, dani sadašnji”.

Tagovi:

Pročitajte još: