Home Opština Zemun Zemun dobija međunarodno putničko pristanište!

Zemun dobija međunarodno putničko pristanište!

412
0

Beograd — U Srbiji je trenutno otvoreno šest međunarodnih putničkih pristaništa, Beograd, Novi Sad, Donji Milanovac, Golubac, Kladovo i Smederevo.

Agencija za upravljanje lukama planira da početkom nautičke sezone 2022. otvori još dva nova međunarodna putnička pristaništa na Dunavu, u Kostolcu i Zemunu.Nakon prošlogodišnje obustave krstarenja zbog pandemije, nautička sezona 2021. godine pokazuje znake poboljšanja i do 1. novembra evidentirano je 503 pristajanja i 40.000 ukrcanih i iskrcanih putnika, navode iz Agencije.

Putnički saobraćaj je u Srbiji do pandemije beležio stalan rast, pa su tako 2019. godine zabeležena 1.542 pristajanja i 208.797 ukrcanih i iskrcanih putnika, prenosi eKapija.Tri grada u Srbiji imaju najpovoljnije mogućnosti za razvoj budućih marina, Golubac, Veliko Gradište i Beograd, kažu u Agenciji za upravljanje lukama.Agencija je završila izradu Studije razvoja mikrolokacija marina na Dunavu i Savi, kojom je određeno devet lokacija koje imaju potencijala za dalju razradu tehničkih rešenja, i to pet na Dunavu, dve na Savi i dve u gradu Beogradu.Tokom izrade studije detaljno su analizirani različiti parametri, poput prirodnih uslova, navigacionih, kao i atraktivnost i kulturno-istorijske znamenitosti.Među analiziranim lokacijama najpovoljnije mogućnosti za razvoj budućih marina pokazali su Golubac i Veliko Gradište na Dunavu, zbog neposredne blizine popularnih turističkih atrakcija, kao i Beograd, kao glavni grad i frekventna zona, navode iz Agencije.

B92

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here