Zemun dobija rečni prevoz!

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je najavio raspisivanje međunarodnog tendera za rečni prevoz na teritoriji srpske prestonice.

On je na sednici Skupštine grada objasnio da, prema Zakonu o javno-privatnom partnerstvu, ova procedura traje 52 dana i da će najkasnije u februaru biti doneta odluka o izboru partnera i uspostavljanju rečnog linijskog javnog prevoza na teritoriji grada.”To znači da ćemo konačno iskoristiti naše dve reke, Dunav i Savu, i uspostaviti rečni prevoz i stajališta javnog prevoza na obalama. Konačno će ljudi koji žive na obalama reka moći da ih koriste za rečni prevoz”, naveo je Vesić.

Podsetio je da Beograd ima više od 100 kilometara rečnih obala koje nisu iskorišćene.”Građani će istu karticu moći da koriste za prevoz tramvajem, autobusom ili brodom. Zato mislim da je ovo istorijska stvar za Beograd, jer je važno da uvedemo još jedan vid javnog prevoza”, rekao je Vesić.Istakao je da ovo nije samo saobraćajni, već i ekološki projekat i dodao da mu je drago što je projekat podržala Vlada Srbije.Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević rekao je da je predloženi rok trajanja javno-privatnog partnerstva 30 godina.

“Privatni partner je u obavezi da pusti u rad 11 putničkih brodova, da izgradi marinu i depo za prihvat i njihovo održavanje i servisiranje”, rekao je Vasiljević.Dodao je da su u prvoj fazi predviđene dve linije – prva od Bloka 45 do Sportsko-rekreativnog centra “Milan Gale Muškatirović” i druga od Zemuna do Ade Huje.Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojena je Odluka o usvajanju Predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju komunalne delatnosti javnog linijskog rečnog prevoza putnika na akvatoriji grada Beograda.

B92

Tagovi:

Pročitajte još: