ZEMUN DOBIO SPOMEN OBELEŽJE – STEPENIŠTE MIODRAGA A. DABIŽIĆA

Na sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda održanoj 11. avgusta usvojena je inicijativa Kluba matične kulture Zemuna, Turističkog društva ”Zemun”, Kluba poštovalaca vremena MAH, Zemunskog kamernog orkestra i Zemunske gimnazije da se stepenište od Gardoške ulice do platoa Milenijumske kule u Zemunu nazove po istoričaru Miodragu A. Dabižiću.

Profesor Dabižić ostaće upamćen kao vanserijski pedagog, osnivač i dugogodišnji kustos Zavičajnog muzeja u Zemunu, aktivan član Kluba matične kulture Zemuna, jedan od osnivača Turističkog društva ”Zemun”, inicijator brojnih tradicionalnih manifestacija vezanih za sredinu iz koje je ponikao, voleo je i marljivo beležio sećanja za mnoge prestoničke i lokalne novine.

Iza njegovog plodnog bivstvovanja ostalo je značajno delo: ”Zemun- pregled prošlosti od postanka do 1918. godine”, ”Sedam milenijuma Zemuna”, ”Staro jezgro Zemuna”, kapitalno delo, monografija ”Zemunsko groblje” i mnogobrojni članci iz istorije i kulture dunavske varoši, koje je pisao sve do svoje smrti, 2017. godine.

Tagovi:

Pročitajte još: