ZEMUN DOBIO SPOMEN OBELEŽJE – STEPENIŠTE MIODRAGA A. DABIŽIĆA

На седници Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда одржаној 11. августа усвојена је иницијатива Клуба матичне културе Земуна, Туристичког друштва ”Земун”, Клуба поштовалаца времена МАХ, Земунског камерног оркeстра и Земунске гимназије да се степениште од Гардошке улице до платоа Миленијумске куле у Земуну назове по историчару Миодрагу А. Дабижићу.

Професор Дабижић остаће упамћен као вансеријски педагог, оснивач и дугогодишњи кустос Завичајног музеја у Земуну, активан члан Клуба матичне културе Земуна, један од оснивача Туристичког друштва ”Земун”, иницијатор бројних традиционалних манифестација везаних за средину из које је поникао, волео је и марљиво бележио сећања за многе престоничке и локалне новине.

Иза његовог плодног бивствовања остало је значајно дело: ”Земун- преглед прошлости од постанка до 1918. године”, ”Седам миленијума Земуна”, ”Старо језгро Земуна”, капитално дело, монографија ”Земунско гробље” и многобројни чланци из историје и културе дунавске вароши, које је писао све до своје смрти, 2017. године.

Tagovi:

Pročitajte još: