ZEMUN FINANSIRA MERE ZA UŠTEDU ENERGIJE, POBOLJŠANJE KVALITETA VAZDUHA I KUĆNI BUDŽET

U okviru pilot programa energetske sanacije u 2022. godini koji realizuje Gradska opština Zemun, u saradnji sa Upravom za podsticanje i unapređenje energetske efikasnosti, a sa ciljem da se kroz subvencije u iznosu od 30 miliona dinara podstaknu građani i stambene zajednice da sprovedu mere energetske sanacije, u galerijskom prostoru Kancelarije za mlade potpisani su trojni ugovori između 144 građana, odnosno stambenih zajednica, izvođača radova i GO Zemun.

”Građani su pokazali veliku zainteresovanost za mere zamene stolarije i postavljanje termoizolacije, dok su za ostale mere poput ugradnje toplotnih pumpi, solarnih kolektora i nabavku i zamenu kotlova na gas i biogorivo manje zainteresovani. Opština Zemun ulaže značajna sredstva u realizaciju mera energetske sanacije, jer dobro izolovani objekti imaju manju potrošnju energije, a samim tim ne samo da mera povoljno utiče na budžet građana i energetsku sigurnost, već i doprinosi boljem kvalitetu vazduha u Zemunu”, rekao je predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević, koji je učestvovao u uručivanju ugovora korisnicima subvencija.

Subvencija je iznosila do polovine vrednosti investicije, do 140 hiljada dinara po domaćinstvu za zamenu stolarije, a najviše 210 hiljada dinara po domaćinstvu za postavljanje termoizolacije.

Javni konkurs za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada koje se odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnju solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode na teritoriji Gradske opštine Zemun za 2022. godinu, raspisan je 15. septembra i trajao je do 7. oktobra 2022. godine, a sa ciljem da se omogući što većem broju građana da iskoriste subvenciju konkurs je produžen do 21. oktobra 2022. godine.

Tagovi:

Pročitajte još: