Pretraga
Close this search box.

ZEMUN PROSLAVIO SVOJU ZAVETNU SLAVU KRSTOVDAN

Veliki pravoslavni praznik Vozdviženje časnog Krsta, u narodu poznatiji kao Krstovdan, koji Gradska opština Zemun proslavlja 27. septembra kao svoju zavetnu slavu, svečano je obeležen Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog, tradicionalnom litijom centralnim ulicama Zemuna i sečenjem slavskog kolača u opštinskom zdanju.

Opštinsko rukovodstvo i građane Zemuna pozdravio je vikarni episkop moravički G. Tihon, poželevši svima dobro zdravlje i napredak u životu.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević čestitao je Zemunkama i Zemuncima slavu i poželeo im dobro zdravlje i napredak na svim poljima.

”Današnji dan Krstovdan je zavetna slava opštine Zemun. Posebno me raduje veliki broj mladih i dece koja su danas bila sa nama u litiji. Porodica je jezgro srpskog naroda, iz nje sve proizlazi, i zato apelujem na odrasle, porodične ljude da obrate maksimalnu pažnju na svoje ukućane, kako bi ih zaštitili od svih opasnosti i u krugu porodice sačuvali tradiciju, verovanje i običaje”, rekao je predsednik Kovačević.

Krstovdanska litija predvođena vikarnim episkopom moravičkim G. Tihonom, koja je prošla Njegoševom, Karamatinom, Glavnom i Preradovićevom ulicom do Magistratskog trga, okupila je rukovodstvo Gradske opštine Zemun, sveštenstvo zemunskih crkava, predstavnike roda RV i PVO Vojske Srbije, policiju i žandarmeriju, vatrogasce i članove DVD ”Matica”, učenike osnovnih škola, članove malog ansambla KUD ”Branko Radičević”, FK Zemun i brojne građane.

Za sve građane koji su prisustvovali sečenju slavskog kolača priređena je slavska trpeza ljubavi.

Svoju zavetnu slavu Krstovdan Zemun slavi od 2002. godine, poštujući dugu predratnu tradiciju svetkovanja velikog crkvenog i narodnog praznika – Krstovdana ili Vozdviženja (Podizanja) Časnog krsta, kao pomen na događaj kada je pronađen krst na kojem je raspet Isus Hristos.

Tagovi:

Pročitajte još: