ZEMUN U SRCU – DAVID ALBAHARI

Jedan od najpoznatijih pisaca, esejista i prevodilaca današnjice David Albahari, koji je tomove posvetio Zemunu gde je završio gimnaziju i proživeo četiri decenije života, rodio se 15. marta 1948. godine. Danas živi i radi u Kalgariju u Kanadi, ali se Zemunu, gradu svojih najlepših uspomena, redovno vraća.

Gotovo da nema prestižne književne nagrade koju Albahari nije osvojio: nagradu ”Ivo Andrić” dobio je za svoju četvrtu knjigu, zbirku priča ”Opis smrti” 1982, za zbirku ”Pelerina” 1993. nagrade ”Stanislav Vinaver” i ”Branko Ćopić”, za roman ”Mamac” 1996. ”Nin”- ovu nagradu, Vitalov ”Zlatni suncokret” 2008. za priče ”Svake noći u drugom gradu”, 2010. Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije dodelilo mu je nagradu ”Miloš Crnjanski”, 2016. u Skoplju pobedio je na festivalu ”Druga priča”…

Albahari i dalje piše, a Zemun ne zaboravlja i sanja da se vrati ”šetnjama pored Dunava i  šahu”.

Pisao je: ”Ja obožavam Zemun. I kao što mnogi pisci poseduju, da tako kažem, razne gradove, da spomenem samo najčuvenijeg, to je sigurno Džojs, koji je posedovao Dablin. Tako i ja osećam, na neki način, da i ja posedujem Zemun”.

Član SANU postao je 2006. godine.

Jedno srpsko književno društvo nosi njegovo ime

Tagovi:

Pročitajte još: