Zemunac ostaje iza rešetaka do 12. januara

Đorđe M. (28) iz Zemuna kod koga je, u rancu, prilikom hapšenja 5. aprila, pronađena improvizovana eksplozivna naprava velike razorne moći, ostaje iza rešetaka. Kako “Dnevnik” saznaje, njemu je pritvor  produžen do 12. januara 2022.godine.

Inače, optužnica protiv Đorđa M. podignuta je sredinom maja zbog opravdane sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a pripremno ročište održano je 3. septembra ove godine.Zemunac se sumnjiči da je, između ostalog, 5. aprila u Novom Sadu, u Ulici Ilije Birčanina kod kućnog broja 13, neovlašćeno nosio minsko-eksplozivna sredstva, i to napravu velike razorne moći s daljinskim aktiviranjem.Za krivično delo za koje se tereti Đorđe M. zaprećena je kazna zatvora od dve do 12 godina.On se nalazi u pritvoru, koji mu je poslednji put produžen, kako ne bi ponovio krivično delo i zbog uznemirenja javnosti.

Prema nezvaničnim informacijama, dvadesetosmogodišnji Zemunac, nakon hapšenja, nije hteo da govori, niti je izneo odbranu.Njemu su lisice na ruke stavljene na Detelinari, u blizini zgrade u kojoj živi penzionisani policajac Dalibor Bogdanović Boća, koji je i ranije, u nekoliko navrata, bio meta napada.Na snimku, koji se dan nakon incidenta pojavio na internetu, vidi se mlađi muškarac, koji s rancem ulazi u zgradu u Ulici Ilije Birčanina 9. Takođe se vidi mladić kako, s istim tim rancem, u kojem je kasnije pronađen eksploziv, izlazi iz zgrade.

Prema nezvaničnim saznanjima, sumnja se da je eksplozivna naprava ranije postavljena u lift zgrade, a da je uhapšeni Zemunac došao kako bi je uzeo i izneo iz zgrade.Nije isključeno ni da je ovaj događaj povezan s onim od 15. januara ove godine, kada je policija, nakon dojave o bombi, na biciklu u ulazu iste zgrade pronašla mobilni telefon oblepljen izolir trakom, iz kog su virile žice, a koji je, verovatno, trebalo da posluži za aktiviranje eksplozivne naprave. Tada su uzeti i snimci kamera s video nadzora kako bi se utvrdilo kada je telefon zalepljen za bicikl i ko ga je uneo u zgradu.U sredu glavni pretresNastavak suđenja Đorđu M. (28) iz Zemuna biće održano u sredu, 17. novembra. Poslednje ročište je odloženo zbog štrajka advokata, a ni prethodno, 6. oktobra, nije održano, zbog toga što je branilac optuženog bio sprečen da pristvuje glavnom pretresu zbog bolesti.Inače, penzionisani policajac Dalibor Bogdanović Boća bio je na meti bombaša i u maju 2019. godine, kada je na istoj adresi podmetnut eksploziv ispod sedišta njegovog yipa, koji je aktiviran daljinski u momentu kada je izlazio iz kola. On je tada teško povređen i zbog zadobijenih povreda amputiran mu je deo leve noge.Ovaj bivši radnik novosadske policije penzionisan je nakon ranjavanja 2014. godine, u Ulici Laze Telečkog u centru Novog Sada.

Za njim je nedavno raspisana međunarodna poternica, zbog sumnje da je, zajedno sa Danijelom J., koji se nalazi u pritvoru jer se u međuvremenu predao, 2. septembra uveče, u Cankarevoj ulici u Novom Sadu, učestvovao u ubistvu MMA borca, Uroša Stefanovića (27) i ranjavanju Gorana Kovačevića Goranca (47).D. Nikolić

Dnevnik

Tagovi:

Pročitajte još: