Zemunac osuđen na 4 godine robije zbog bombe

Đorđe Markov (29) iz Zemuna je osuđen na četiri godine zatvora zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Time je Markovu novosadski Apelacioni sud potvrdio presudu Višeg suda u Novom Sadu, kojom je bio osuđen za ovo krivično delo.

On je uhapšen 5. aprila 2021. godine na Detelinari, u blizini zgrade u kojoj živi penzionisani policajac Dalibor Bogdanović Boća (45), kada je kod njega pronađen eksploziv, penetrit velike razorne moći.

Bogdanoviću, koji je i ranije bio meta napada, trenutno se sudi za ubistvo MMA borca Uroša Stefanovića i ranjavanje Gorana Kovačevića Goranca, kao i nedozvoljeno nošenje oružja. On se za ovo delo tereti zajedno sa Danijelom Janjošem (43).

Na snimku, koji se dan nakon incidenta pojavio na internetu, vidi se mlađi muškarac, koji s rancem ulazi u jednu zgradu u Ulici Ilije Birčanina.

Takođe se vidi mladić kako, s istim tim rancem, u kojem je kasnije pronađen eksploziv, izlazi iz zgrade.

Navodno je eksplozivna naprava ranije postavljena u lift zgrade, a uhapšeni mladić je došao kako bi je uzeo i izneo iz zgrade.

Đorđe Markov je na suđenju u potpunosti priznao delo i ispričao da je došao po paket u kojem nije znao šta se nalazi kako bi učinio protivuslugu poznaniku od koga je pozajmio 50.000 dinara, piše Dnevnik.

Iznoseći svoju odbranu, on je rekao da je u Novi Sad došao zajedno s tim poznanikom koji mu je objasnio da se paket, koji treba da uzme, nalazi u svetlarniku lifta, te je on otišao u zgradu po paket, a poznanik je ostao da ga čeka u kolima.

Otišao sam u zgradu, ušao u lift i uzeo paket koji je bio oblepljen selotejpom i stavio u ranac. Po izlasku iz zgrade presrela me je policija i pitala šta je u torbi – rekao je Markov i dodao da mu je paket bio sumnjiv i da je pomislio da je u njemu droga ili eksploziv.

 

Tagovi:

Pročitajte još: