Home Kultura Zemunac pronašao kosti cara Dušana

Zemunac pronašao kosti cara Dušana

461
0

Osim ako ne živite u maloj ulici na Vračaru koja nosi njegovo ime ili ste istoričar, sva je prilika da vam ime Radoslava Grujića ne znači mnogo. On je bio srpski pravoslavni teolog i istoričar, dopisni član SANU, ali sva ta zvanja, iako lepo zvuče, malo znače. Osim ako ne znate i ovaj podatak – profesor Grujić bio je čovek koji je pronašao zemne ostatke cara Dušana!

Prota sa dva fakulteta

Radoslav Grujić rođen je u Zemunu u tadašnjoj Austrougarskoj i bio je učenik bogoslovije u Sremskim Karlovcima. Studirao je prava u Beču i filozofiju u Zagrebu 1911. a tokom Prvog svetskog rata bio je uhapšen i kao „veleizdajnik Austrougarske monarhije“ zatvoren.

Po završetku rata u Zagrebu je odbranio doktorsku disertaciju 1919. godine i nakon toga radio – prvo kao profesor u Beogradu, a zatim je prešao na novoosnovani Filozofski fakultet u Skoplju gde je predavao nacionalnu istoriju i bio dekan tog fakulteta u dva navrata.

Reč je bila o uglednom naučniku i bogobojažljivom čoveku koji je čitav svoj život posveto borbi protiv zaborava i očuvanju srpske istorije. Ipak, njegova prava avantura počela je zapravo onda kada je profesor Grujić pronašao deo hrisovulje cara Dušana…
Mesto na kom je sahranjen najveći srpski srednjovekovni vladar – car Dušan sve do početka 20. veka zapravo nije bilo poznato. Zato je hristovulja koja se našla u posedu profesora Grujića bilo od neverovatnog značaja. U njoj je pisalo da je car 1341. u klisuri hučne Bistrice pronašao staru crkvu Svetih arhanđela i na njemu podigao novu veliku crkvu “vojvodama nebeskih sila i čudotvoraca”.

I tako se Grujić uputio nedaleko od Prizrena i, na teritoriji na kojoj su još uvek harale albanske i bugarske bande počeo iskopavanja. Od građevina Svetih arhanđela nije ostalo gotovo ništa posle turskog razaranja u 16. veku koje je naredio Sinan-paša. Grujićevim neumornim zalaganjem i trudom svetlost dana nakon vekova zaborava ponovo su ugledali crkva Svetog Arhangela, manja crkva posvećena Svetom Nikoli, kao i konak i drugi objekti.

A onda je, baš tu, u ruševinama manastira, u jugozapadnom delu crkve, Radoslav Grujić 1927. pronašao grob sa ispreturanim kostima za koje se ispostavilo da su posmrtni ostaci cara Dušana.

Čovek koji je svojim telom štitio kosti cara Dušana

Kosti cara Dušana su pronađene, ali u trenutku niko nije znao šta bi tačno sa njima niti koje bi to bilo mesto, dostojno cara, da se one sahrane. A godine su prolazile…

Od 1937. godine Radoslav Grujić je bio profesor istorije Srpske Crkve na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Dopisni član Srpske kraljevske akademije postale 1939. a bio je i rodavan član Matice srpske, Matice hrvatske i Matice slovenačke.

Vrativši se u Beograd ostatke cara Dušana je poneo sa sobom, priča kaže, o običnoj drvenoj kutiji koja je stajala u fioci njegovog pisaćeg stola. Iz straha da ne budu uništene tokom bombardovanja, Grujić je legao preko sanduka i svojim telom štitio ostatke najvećeg srpskog cara.

Kosti su kasnije prenete u kapelu Patrijaršije, a tek od 1968. u crkvu Svetog Marka na Tašmajdan u kojoj i danas počivaju.

Izvor: fb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here