Pretraga
Close this search box.

Zemunac spreman za napad na pojas

Posle osvete poraza, rođeni Zemunac je zacrtao novi cilj u „Uan čempionšipu”

Nedavno se srpski dvometraš Rade Opačić (18-6, 15KO) revanširao Brazilcu Gutu Inoćenteu (40-12, 19KO) na kultnom stadionu Lumpini u Bangkoku, koji slovi za hram tajlandskog boksa (muai tai).

Pošto je „počistio” konkurenciju u teškoj diviziji (120,202kg) singapurske promocije „Uan čempionšip”, pred 26-godišnjakom iz Zemuna je iskorak dalje, napad na upražnjeni pojas. Iako ništa nije dogovoreno, najverovatniji kandidat za rivala u eventualnom susretu bio bi mu izvrsni Ukrajinac Roman Kriklja (49-7-0-1, 28KO), ujedno i vlasnik pojasa u poluteškoj kategoriji (102,058kg).

– Mislim da je najbolji aktivni teškaš. Prvi naš susret bio je u Šangaju u polufinalu „Kunlunovog” turnira osmorice 2019. Bio sam mlad, razboleo sam se u kampu, trenirao svega sedam dana, ali nisam želeo da odustanem od učešća na ozbiljnom takmičenju. Nadvisio me je, nemam opravdanja za to, a meni je to bila važna lekcija – počeo je Opačić razgovor za „Žurnal” i dodao da se oseća spremnim bez obzira na ime narednog rivala.

Sa 10 godina počeo je da trenira tekvondo, pa se odselio u kanadski Hamilton. U gradiću nedaleko od Ontarija spoznao je kik boks.

– Tekvondo je doprineo mojoj gipkosti, pa se s lakoćom služim visokim nožnim udarcima, iako sam teškaš. „Džim” u Kanadi iznedrio je i sjajne MMA borce, od kojih bih izdvojio UFC-ovog Majka Malota (10-1). Tamo sam i debitovao u muai taiju s 15 godina protiv 10-ak godina starijeg protivnika. Po povratku u Srbiju, došao sam u Sinđelić.

VAKO šamion Evrope za juniore i osvajač Svetskog kupa za seniore (+91kg) postao je 2015.

– Za mene su to različiti sportovi. Mnogo stvari se razlikuju, pa i kriterijumi za bodovanje. Cenim da su VAKO turniri kvalitetni za uzrast do 19 godina, zbog sticanja iskustva i samopouzdanja. Ipak, onaj ko hoće da se bavi ovim na višem nivou, mora da zna da ga u profi svetu čekaju ljudi spremni da mu otkinu glavu.

Dogodine se otisnuo u profi vode.

– Važno iskustvo mi je bio jednodnevni K-1 turnir u Beogradu. U četvrtfinalu sam bespoštedno udarao Francuza Emanuela Pajea nogom, što sam platio u narednom kolu, gde me je pobedio Holanđanin Fabio Kvasi. Nas osmorica smo se posle družili na Urgentnom, gde me je doktor pitao jesam li preživeo saobraćajnu nesreću.

Usledili su srpski CFL, kineski Kunlun i holandski Enfjužn. Početkom 2020, u sred meteža s kovidom-19, potpisuje za „Uan”, gde mu je dobrodošlicu poželeo legendarni Erol Cimerman (84-28, 48KO). Opačić ga je nokautirao u drugoj rundi, a istim metodom pobedio je Portugalca Bruna Sušana, Švajcarca Patrika Šmita, Albanca Frančeska Džaju i Grka Janisa Stoforidisa.

Sem kik boksa, singapurska promocija organizuje MMA, muai tai i grepling mečeve. Zanimljivo je što se tamo tajlandski boks upražnjava sa rukavicama za MMA.

– To otežava odbranu. Pošto imam iskustva, ukoliko budu hteli da prave teškaški meč u „veštini osam udova”, ne bih imao ništa protiv da se i tu oprobam.

BEZ GURANjA NA 64-SPRATNICI

Od Inoćentea je lane izgubio nokautom posle udarca u jetru u prvoj rundi, a 37-godišnjaku se revanširao na bodove 10. juna.

– Nasrnuo sam na njega u prvom meču, što je mudro iskoristio. U narednom sam bio kalkulisaniji, „pustio sam gas” posle nokdauna u prvoj rundi. Zanimljivo je bilo sučeljavanje pred revanš, na krovu 64-spratnice s koje se vidi ceo Bangkok. Postolje na kom smo se sreli je bilo nedaleko od ograde, pa me je trener Džoni upozorio da izbegnem guranje.

Opačić nije krio pozitivne utiske sa Lumpinija i iz tajlandske prestonice, a posebno je oduševljen tamošnjom hranom, za koju kaže da je bolja nego u Singapuru, gde se uglavnom bori.

SPARING PARTNERI NA KUĆNOM PRAGU

Opačićev trener je Nikola Pavković, kog je opisao kao izvrsnog stratega i motivatora. KBK Sinđelić obiluje sparing partnerima, a najviše provodi vremena provodi sa MMA borcem Darkom Stošićem, koji večeras ima duel u poljskoj Gdinji protiv Slovaka Stefana Vojčaka na događaju „KSV 84”.

Među mnogim teškašima, trenira sa Nikolom Filipovićem i Mihajlom Kecojevićem, a od boksera je izdvojio Dušana Veletića, koji mu pomaže oko ručnih tehnika.

– Imam sreću što nam je klub pun teškaša, jer nisam prinuđen da idem po holandskim „džimovima” da ih tražim. Mnogo mi prija što je sve od značaja za pripreme baš u gradu u kom živim.

Tagovi:

Pročitajte još: