Zemunac velikog srca ostavlja zaveštanje deci

Velimir Knežević iz Zemuna, pasionirani šahista i diplomirani politikolog u penziji, i dugogodišnji čitalac lista „Blic“ od prvih dana njegovog izlaženja, pokloniće dvema školama u Beogradu svoju vrednu zbirku više od 400 izdanja koja su izlazila u okviru „Blic biblioteke“.

Velimir, koji je bio direktor zemunskog Doma za odrasla invalidna lica, a do februara ove godine i predsednik Sportskog saveza invalida Srbije, godinama unazad je sakupljao i čuvao priloge koji su izlazili uz “Blic” novine, među kojima su, pre svega, izdanja “Blic biblioteke”, ali i druga, koja su mogla imati i širi, a ne samo informativni karakter.

– Nisam ni znao koliko knjiga tačno imam – mislio sam 150-200 naslova, ali kada sam počeo da ih pripremam za poklon, ispostavilo se da ih je preko 400. To je zaista jedna moćna zbirka – kaže ovaj Zemunac.

Kulinarska literatura Ugostiteljskoj školi, književnost za decu – školi u Cetinjskoj

Velimir je, kako kaže, odlučio da tematski profilisana izdanja “Blic kuvar”, “Zdrav život” i “Blic kuhinju” ponudi Ugostiteljsko-turističkoj školi u Beogradu, što je profesorka kulinarstva sa kojom je stupio u kontakt sa radošću prihvatila.

– Njima poklanjam jednu veliku kutiju izdanja, dok sam za Osnovnu školu „Dragan Kovačević“ u Cetinjskoj ulici pripremio šest punih kutija knjiga – više od 400 knjiga edukativnog, stručnog i zabavnog karaktera, đačke lektire, dela i dečjih pisaca i najuglednijih stvaralaca domaće i svetske književnosti – kaže Velimir.

Zaveštanje deci

Velimir Knežević kaže da je bio svestan velike vrednosti svoje zbirke i da je želeo da ona ode u prave ruke.

– Moja ćerka je profesor filozofije, ali u porodici nemamo dece kojoj bismo poklonili ove knjige. Odlučio sam da ih ponudim deci iz škole „Dragan Kovačević“ sa kojom igram šah, kao i sa učenicima Osnovne škole „Dragan Hercog“, čija je misija školovanje bolesne dece u kućnim uslovima – kaže Velimir.

Dodao je da će, osim časova šaha, deci sa smetnjama u razvoju koja pohađaju Osnovnu školu „Dragan Kovačević“, kao zaveštanje da ostavi i nekoliko stotina naslova koje je redovno kupovao i brižljivo čuvao godinama unazad

Ovaj gest bi mogao biti lep primer i drugima, ali, pre svega, zasluženo priznanje samom “Blicu” koji je uvek bio više od novina – rekao je Velimir.

Ovih dana će sačuvani prilozi biti predati odgovarajućim obrazovnim ustanovama u Beogradu, tako da će obogatiti njihov bibliotečki fond, a od jeseni biti na raspolaganju učenicima ovih škola.

Blic

Tagovi:

Pročitajte još: