Zoran Vukelić pokrenuo nesvakidašnji biznis u Zemunu

Maratonac i zaljubljenik u prirodu Zoran Vukelić pokrenuo je u Zemunu proizvodnju obroka za hajkere. U kompaniji HikingFood se priprema posebna hrana za planinare koja im daje energiju za osvajanje najtežih planinskih vrhova sveta, saopštila je Privredna komora Srbije. Znaju ljubitelji prirode da se planina ne može ukrotiti samo snagom volje, već uspeh zavisi i od kvalitetnih obroka koje u ekstremnim uslovima planinarenja gotovo da nije moguće pripremiti. Inspirisan životnim navikama plemena Tarahumara iz Meksika, koji sebe nazivaju Raramuri – trkači, Zoran je primetio da oni trčeći prelaze velike distance a izdržljivost duguju specifičnoj ishrani. Tako se rađa ideja za Fibro. Visokokalorična hrana upakovana je u jednu grickalicu, obrok od 55 grama sa 200 kalorija.

– FIBRO je nastao u Londonu gde sam živeo, a inspiracija za ovaj proizvod došla je tako što sam istraživao prehrambene navike plemena Tarahumara iz Meksika koje živi u Bakarnom kanjonu. Čuveni su jer trčeći prelaze neobično velike distance, a izdržljivost duguju specifičnoj ishrani koja se sastoji od posebno termički obrađenih zrna kukuruza, poznatijeg kao pinole – kaže Vukelić.

Proizvodnju u Srbiji počeo je na inicijativu prijatelja, nakon nedavnog povratka iz Londona gde je živeo.
Ništa slično do pre samo nekoliko meseci nije postojalo kod nas kao ni u većini evropskih zemalja. Osnivanjem kompanije HikingFood u Zemunu, Zoran je našu zemlju stavio u grupu tek nekoliko država koje proizvode ove specifične obroke za ljubitelje prirode.

– U početku, proizvod se prodavao na više od 40 mesta u Londonu i okolini – a nova faza u kompaniji na čijem je čelu, nastupila je kada iz privatnih razloga napušta Veliku Britaniju i vraća se u Srbiju, gde iznova pokreće posao.
Koliko je autdor industrija velika, ilustruju podaci da je po obimu poslovanja i broju zaposlenih samo u SAD, odavno pretekla finansijski, automobilski i farmaceutski sektor.
Da je pokretanjem proizvodnje specijalne hrane za planinare u Zemunu Srbija postala jedna od nekoliko zemalja u svetu u kojoj se prati moderan trend razvoja ovih proizvoda, potvrđuju iz Udruženja za biljnu i prehrambenu proizvodnju Privredne komore Srbije.

– Iako se epicentar razvoja ove industrije nalazi u Americi, Evropa nipošto ne zaostaje. U pojedinim sektorima vrlo uspešno konkuriše kompanijama sa one strane Atlantika. Ono gde Evropa definitivno zaostaje za Amerikom jeste najnoviji trend razvoja i proizvodnje hrane za hajkere – objašnjava Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja.

Brojke pokazuju da autdor industrija beleži stalni rast i da je pretekla sektor energenata u SAD. Samo u 2019. godini, ova industrija zabeležila je u Americi priliv od 887 mlrd USD i obezbedila redovne plate za 7,9 miliona ljudi.

Ekapija

Tagovi:

Pročitajte još: